Sociale diensten vier grote steden vormen coöperatie
Het oprichten van een aparte rechtspersoon is nodig om ook elkaars systemen te kunnen gebruiken (‘inbesteding’).
De eerste systemen die daarvoor in aanmerking komen zijn het Amsterdamse ‘werk’-systeem RAAK en het ‘inkomen’-systeem Socrates van Den Haag. RAAK (Re-integratie Activering Afspraken Klantmanagement), is een doorontwikkeling van twee oudere systemen (BVS en M2000) en komt in de hoofdstad in juni in de lucht. Dit jaar moet ook Rotterdam het gaan inzetten en volgend jaar Utrecht.
Volgens WiGo4it voldoet het daar gebruikte primaireprocessensysteem, GWS4all van Centric, niet om re-integratie te ondersteunen (wat Centric overigens bestrijdt). Ook Den Haag mist in het zelf ontwikkelde Socrates daarvoor functionaliteit, maar wil voorlopig zelf in die lacune voorzien. BVS, M2000 en RAAK zijn gebouwd door Transfer Solutions. Socrates gaat gebruikt worden in Rotterdam, dat zijn contract met Centric per september 2008 heeft opgezegd, en wordt doorontwikkeld om dan ook in Amsterdam (2010) en Utrecht (2011) te worden ingevoerd.
Verbetering
Volgens de oprichtingsakte beoogt de coöperatie WiGo4it continue verbetering van ‘dienstverlening aan burgers op het brede werkgebied van de diensten werk, inkomen, zorg en inburgering […], alsmede de daartoe noodzakelijke handhaving’. Later moeten andere gemeenten kunnen aansluiten en profiteren van de ICT-voorzieningen. Voor e-dienstverlening werkt WiGo4it samen met GovUnited, tien gemeenten die aan ASP-diensten werken.
WiGo4it-programmamanager Jan de Kleuver noemt het ‘heel bijzonder’ dat vier complexe organisaties, waar 4500 mensen werken die eenderde van alle bijstandsklanten bedienen, nu hun samenwerking ‘een onomkeerbaar karakter’ toeschrijven, terwijl ze anderhalf jaar terug ‘alleen nog de intentie tot samenwerking uitspraken’.
De plannen zijn mede gebaseerd op een marktconsultatie, waarbij 23 partijen informatie opvroegen en tien op een uitgebreide vragenlijst reageerden. Vier hebben een presentatie gehouden. Welke wil De Kleuver niet kwijt, alleen dat het twee ‘pakketleveranciers’ waren en twee bedrijven die met ‘strategisch advies’ kwamen. De raadpleging heeft ‘kennis, kunde en overzicht’ opgeleverd. De Kleuver vindt niet dat WiGo4it met die kosteloze consulten voor minder dan een dubbeltje op de eerste rang wilde zitten. “De consultatie gebeurde in de context van een Europese aanbesteding,” zegt hij. Of die er komt is niet zeker.