Overslaan en naar de inhoud gaan

Toegangspassen overheidsgebouwen gekraakt

Volgens minister Guusje ter Horst heeft de Nijmeegse universiteit haar zeer recent verteld dat het instituut ,,een methode heeft ontwikkeld waarmee een groot aantal chipkaarten relatief eenvoudig te kraken en te dupliceren is''.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het gaat om toegangspassen met een standaard Mifare Classic-chip. In Nederland wordt deze chip in naar schatting twee miljoen toegangspassen gebruikt, waaronder voor diverse ministeries, gebouwen van andere overheden en bedrijven. Wereldwijd gaat het om een miljard passen.

,,Er moet van worden uitgegaan dat vanaf het moment dat de details van het onderzoek van de universiteit openbaar worden, de mogelijkheid tot misbruik zodanig laagdrempelig is, dat aanvullende maatregelen nodig zijn om het beveiligingsniveau te handhaven'', schrijft Ter Horst.

Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken kan uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen om welke gebouwen het gaat. Volgens deskundige Rop Gonggrijp maakt het overgrote deel van de gebouwen met toegangspoortjes gebruik van deze technologie, van ministeries tot ,,militaire objecten''.

Gonggrijp zegt dat het voor kwaadwillenden nu echt gemakkelijk is toegang te krijgen tot deze gebouwen. Hij stelt dat de overheid zal moeten teruggrijpen op andere manieren om de gebouwen te beveiligen, zoals bewakers.

Ter Horst heeft haar collega-ministers gevraagd de problemen bekend te maken zodat overheidsdiensten veiligheidsmaatregelen kunnen nemen. Verder laat de minister uitzoeken of een vervangende pas, die voor het vierde kwartaal van dit jaar voorzien is, eerder in te voeren.

Ook zal de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ,,nader onderzoek'' doen. ,,In de tussenliggende periode zullen rijksbreed waar nodig aanvullende beveiligingsmaatregelen genomen worden'', stelt de minister.

De Tweede Kamer zal de kwestie op verzoek van GroenLinks met spoed bespreken met Ter Horst. Wanneer en in welke vorm dat gebeurt, is nog niet bekend. GroenLinks wil weten hoe lang het probleem al bekend is, of er een acuut veiligheidsgevaar is en welke maatregelen er worden genomen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in