'Webwinkel perst klant in keurslijf'

Levertijd vaak onduidelijk
De Nederlandse consument heeft niet het idee dat hij of zij kan bepalen hoe er online gekocht wordt. Momenteel bepaalt de webwinkelier nog vaak wanneer producten geleverd worden. Om de Nederlandse klant tot aankopen te stimuleren, moeten winkeliers in cyberspace meer keuze bieden wanneer producten geleverd worden, stelt IBM.
Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de ondervraagden twee manieren gebruikt om te winkelen. Voor een aankoop wordt gedaan, gaat de klant eerst informatie inwinnen. Wat de webwinkel zelf naar buiten brengt, is daarbij veel minder belangrijk dan de ervaringen van familie en vrienden. Die informatie bepaalt in 60 procent van de gevallen of een aankoop al dan niet wordt gedaan.
Vooral jongeren winkelen online
Tijdens het onderzoek bleek, dat de Nederlandse online consument behoorlijk verschilt van de webshoppers in de rest van de wereld. De belangrijkste verschillen zijn:
- Nederlandse webshoppers hebben veel meer vertrouwen in de aanbieder
- Ze zijn ook een stuk conservatiever en aarzelen om mobiel te shoppen
- Nederlanders geven veel eerder persoonlijke info (zoals mail-adressen) prijs
- Meer dan de helft (53 procent) koopt online om een behoefte te bevredigen
Het blijkt dat vooral de jongeren actief zijn bij het online winkelen. Ongeveer een kwart van de online shoppers doet aankopen voor zijn of haar ouders, waarbij het meestal gaat om de dagelijkse boodschappen, kleding en elektronische apparatuur. Bijna 40 procent ziet webwinkelen als een mooie gelegenheid om koopjes op de kop te tikken. Vaak wordt gewacht tot de prijs van een artikel ver genoeg is gezakt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee