Weer meer aanbestedingen de mist in

- al dan niet bewust mijden van een (openbare) Europese aanbestedingsprocedure
- doorgaan met afname na afloop van een contract
- aankoop buiten contractpartijen om
- achterwege laten van concurrentiestelling binnen een raamwerkovereenkomst
Als belangrijkste oorzaak voor niet naleving van de Europese aanbestedingsregels geldt al jaren de complexiteit en het hoge bureaucratisch gehalte. Maar er zijn ook structurele factoren die het voor de aanbestedende diensten soms wel erg moeilijk maken om het goed te doen. Zo zou vooral bij IT-aanbestedingen nogal eens een rol spelen dat wisselen van leverancier aanzienlijke migratiekosten met zich mee kan brengen. Daardoor kan het voordeel van concurrentiestelling in een aanbestedingsprocedure teniet worden gedaan en zelfs omslaan in een bedrijfseconomisch nadeel, legt de Rekenkamer uit.
Maatregelen BZK wierpen nog geen vrucht af
De Rekenkamer splitst de rapportage niet uit naar aard van de ingekochte diensten of producten. Daardoor is niet vast te stellen welk deel van de kwestieuze aanbestedingen betrekking heeft op IT. Wel wordt expliciet gesteld dat het aantal kwestieuze aanbestedingen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), waar het overgrote deel van de IT-inkoop van de overheid plaatsvindt, in 2010 ‘duidelijk hoger’ was dan het voorafgaande jaar.
BZK liet vorig jaar nog een onderzoek uitvoeren naar de achtergronden en oorzaken van het niet naleven van Europese aanbestedingsregels. Naar aanleiding van het eindrapport ‘Analyse achtergronden niet-naleving Europese aanbestedingsregels binnen de Rijksoverheid’ kondigde het ministerie maatregelen aan, zoals het verbeteren van contractbeheer en contractmanaging (planning Europese aanbesteding en naleving contracten); het verbeteren van capaciteit/kwaliteit inkopers ten aanzien van Europees aanbesteden; en het verbeteren van de voorbeeldfunctie van het management en de cultuur ten aanzien van de naleving van Europese aanbestedingsregels.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee