Werknemer stapt vaker zelf op
Van de mensen die in 2006 van baan veranderde nam ongeveer tweederde die beslissing omdat ze een baan elders hebben gevonden. In de branche zakelijke dienstverlening – waarin de meeste ICT’ers werken – is dat percentage overigens niet hoger dan gemiddeld.
Verloop
Opvallend is dat het totale verloop vorig jaar niet hoger is dan in 2005, 10,5-procent. Ook de gemiddelde doorlooptijd van een functie – het aantal jaren dat een werknemer dezelfde baan houdt – daalde niet. Een medewerker automatisering/ICT bleef in 2006 gemiddeld 8,7 jaar in dienst van dezelfde werkgever, zelfs ongeveer een jaar langer dan in 2004. “Wij vonden dat opvallend”, zegt onderzoekster Katinka Deckers van Heliview, “maar als je er langer over nadenkt is het wel logisch: de omslag in de economie en op de arbeidsmarkt is pas net begonnen en dat geeft een vertragingseffect. De werknemer kijkt kat uit de boom. Volgend jaar verwacht ik wel een opvallende daling van die doorlooptijd. Werknemers zijn nu nog voorzichtig om hun positie op te geven en elders weer met een jaarcontract te beginnen.” Ook het feit dat werkgevers in 2006 weer wat meer te besteden hadden voor personeelsbehoud kan een rol spelen, denkt Deckers.
De Arbeidsmarktmonitor bevestigt ook dat de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt. Bedrijven hebben meer nieuwe mensen aangenomen dan dat er zijn vertrokken; het aantal werknemers nam met ruim 118.000 toe binnen de onderzoekspopulatie. De problemen om mensen binnen te halen groeien, in alle sectoren,maar het meest in de industrie. Veel werkgevers geven in het onderzoek aan dat ze in de komende drie jaar moeilijkheden verwachten bij het invullen van vacatures. De sector zakelijke dienstverlening antwoordt in lijn met de andere branches, circa 60 procent van de bedrijven verwacht deze krapte. Zo’n 40 procent van de bedrijven heeft nu al moeite vacatures in te vullen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Die problemen zijn overigens niet het grootst bij het invullen van ICT-vacatures. Bij de bedrijven die op dit moment problemen ondervinden bij het aannemen van de juiste mensen, zegt 1 op de 10 dat het gaat om ICT- of internetfuncties. Technisch personeel is nog moelijker te vinden, zowel op mbo- als hbo-niveau. Deckers ziet kansen voor werving- en selectiebureaus, met name voor technisch personeel. “Werving- en selectiebureaus en detacheringsbureaus vertonen allemaal een opgaande lijn. Ze krijgen echter problemen met het werven van kandidaten. De concurrentiestrijd om de goede mensen wordt dus heviger. De bureaus gaan zich steeds meer richten op mensen die al een vaste baan hebben, in plaats van werklozen. Uiteindelijk profiteren de werknemers het meest.”