Zes tactieken voor goed ICT-management
De plotselinge pijn lokt twee reflexen uit die natuurlijk zijn en logisch lijken, maar in werkelijkheid contraproductief zijn.
De eerste is een typische managementreflex: in tijden van schaarste snijden in de uitgaven. Door de kaasschaaf over projecten en budgetten te halen of door drastischer in te grijpen, zoals alle externen buiten de deur zetten. Op korte termijn bespaart dat kosten zonder dat de productiviteit er zichtbaar onder lijdt. Maar de kaasschaaf haalt per definitie geen rotte plekken weg – hoogstens rotte plakjes. En wat is het nut van het bezuinigen op externen als vervolgens projecten falen of uitlopen door gebrek aan expertise? Schaven of snijden zonder voldoende inzicht laat inefficiënties bestaan en maakt wel waardevolle initiatieven kreupel.
De tweede is een typische IT-reflex: de vlucht naar voren. Betogen dat het juist nu de tijd is om te investeren in nieuwe technologieën die het bedrijf deze keer echt zullen verbeteren. Flexibelere systemen door inzet van SOA en SaaS. Betere bedrijfsvoering door investeringen in BPM, CRM of de nieuwe generatie BI. De vernieuwingshonger heeft goeds gebracht, maar ook veel slechts. Was er daarom al reden tot argwaan over grootschalige vernieuwing, in crisistijd klinkt de lokroep van groot en nieuw des te valser. Verstandige managers bekijken nieuwe technologieën daarom met argusogen. Als de kosten hoger uitvallen – of baten blijven langer uit – dan blijven zij achter met lege(re) handen.
Zonder inzicht snijden en luchtfietsen, dat zijn de twee crisisreflexen. Het probleem met reflexen is dat ze het verstand negeren. Kosten besparen is prima mits duidelijk is welke opbrengsten daarmee vervallen. Op dezelfde manier kan een solide businesscase vernieuwing rechtvaardigen. Slim snijden en slim investeren dus.
Om dat mogelijk te maken moet de IT-organisatie het bedrijfsmanagement voorzien van heldere feiten. Liefst uitgedrukt in die universele taal: geld. Dit is veel gevraagd van de gemiddelde IT-organisatie, maar in crisistijd moet men nu eenmaal snel volwassen worden. Daarom: zes tactieken voor goed IT-crisismanagement.