Overslaan en naar de inhoud gaan

5 mythes rond trage pc

Wanneer een pc traag is duikt al snel het angstige vermoeden op dat het apparaat onderdeel is geworden van een botnet, of onder controle staat van malware die de beschikbare rekencapaciteit verkeerd aanwendt. De eerste reactie van veel computerbeheerders is dan ook om de antivirussoftware uit te breiden. Niet zinvol en vaak contraproductief, constateert Lifehacker. Hieronder de uitleg bij vijf mythes en tips die wel werken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Mythe 1 Extra malware-bescherming helpt

Een goed werkend antivirusprogramma is onontbeerlijk. Maar als het komt van een betrouwbare producent en bijgewerkt is, is de kans verwaarloosbaar dat de computer sloom is door malware. Nog belangrijker is met verstand te surfen op internet en verstandig met mail en andere berichten om te gaan. Door geen sites te bezoeken van verdachte signatuur en geen ongevraagde mail te openen van onbekende afzenders, daalt de kans op een infectie met malware richting nulpunt. Let ook op dat met het installeren van 'handige' hulpmiddelen er niet van alles wordt meegeïnstalleerd, zoals onbekende search toolbars (crapware), die niet direct zijn bedoeld om de pc te ontwrichten, maar wel rekenkracht opeisen en soms erg lastig te verwijderen zijn.

Mythe 2 Bijplaatsen werk- en opslaggeheugen helpt

Een standaard reactie op een traag reagerende computer is het upgraden van de hardware met het idee dat meer RAM-geheugen en een grotere harde schijf altijd voor een versnelling zorgt. Een grotere harde schijf heeft helemaal geen zin om de computer sneller te maken tenzij deze zo vol zit dat minder dan 10 procent vrij beschrijfbare ruimte is. Ook het bijplaatsen van werkgeheugen is alleen zinvol wanneer zeer zware applicaties worden gebruikt, zoals Photoshop of videobewerking, en de specificaties van de pc daar niet aan voldoen. Ook als het noodzakelijk is altijd veel verschillende programma's open te hebben staan, kan het geheugen vollopen. Handiger is om eerst in taakbeheer van Windows of Activation Monitor van OS X te kijken naar de actuele processorbelasting, voordat tot aanschaf over wordt gegaan.

Mythe 3 Hardware slijt in de jaren

Hardware gaat zeker kapot na verloop van tijd, maar dat componenten tijdens hun levensloop langzamer gaan werken, is een fabeltje. Wat wel verandert, zijn de eisen die software stelt aan de de hardware. Nieuwe versies hebben doorgaans meer functies en bevatten meer code. Ze belasten de processor daardoor zwaarder waardoor de computer trager lijkt te worden. Ook verandert het referentiekader van de gebruiker. Door andere, nieuwe computers te gebruiken met een krachtigere processor, steekt de eigen computer daar schraal bij af.
De enige hardwarecomponent die daadwerkelijk in prestaties kan afnemen tegen het eind van de levensduur is de harddrive. Vaak is dat het gevolg van schrijffouten. Dat kan worden gecontroleerd door met een Windows of MacOS-gereedschap te controleren op disk errors.

Mythe 4 OS herinstalleren helpt

Herinstalleren helpt in praktijk wel, maar is niet nodig. Na een herinstallatie van het besturingssysteem, installeert de gebruiker vaak niet gelijk alle programma's, plugins, en bijbehorende snelstartfaciliteiten die in de loop der tijd op de computer zijn gezet. Daardoor lijkt de pc en bijvoorbeeld de browser vlotter te reageren. Hetzelfde resultaat kan echter worden bereikt door een kritisch door alle geïnstalleerde programma's te gaan met de vraag of ze wel eens worden gebruikt of wel echt nodig zijn. De enige reden om een schone installatie te doen is wanneer er erg veel crapware op de computer heeft gestaan die moeilijk te verwijderen is. De niet-verwijderde onderdelen kunnen de werking van de pc blijven hinderen.

Mythe 5 Harde schijf defragmenteren/opschonen/systeem tweaken

Sinds de introductie van Windows Vista en Mac OS X doet het systeem automatisch een regelmatige defragmentatie van de harde schijf. Alleen bij oudere besturingssystemen is defragmenteren een goed advies. Ook het opschonen van de registry is weinig zinvol omdat de kleine stukjes code, die programma's daar eventueel ook na deïnstallatie achterlaten, de computer niet noemenswaardig hinderen. Het risico onherstelbare schade aan te richten door het rommelen in de registry is groot.
Het tweaken van de opstartprocedure door bepaalde programma's uit Windows Prefetch te halen, vertraagt doorgaans alleen maar het opstarten van programma's en kan ook voor problemen zorgen. De pc wordt er in ieder geval niet sneller van. Ook het uitschakelen van standaard Windows Services als System Restore maakt de pc niet noemenswaardig sneller en kan voor grote problemen zorgen.

Wat te doen

  • Een snelle computer begint bij een kritische gebruiker. Wanneer een computer niet zo snel meer reageert, probeer dan minder programma's tegelijk te gebruiken. Programma's verwijderen uit de automatische startroutine helpt al de computer sneller op te starten en voorkomt dat programma's die niet worden gebruikt, toch capaciteit opeisen.
  • Vermijd het installeren van slechte software die slordig omgaat met de beschikbare capaciteit, bijvoorbeeld door ongebruikte geheugenruimte niet meer vrij te geven. Schijnbaar handige hulpprogrammaatjes kunnen zo een onbedoeld neveneffect hebben. Maar ook iTunes behoort tot de programma's die niet erg zorgvuldig omspringt met de beschikbare capaciteit, constateert Lifehacker.
  • Leeg regelmatig de prullenbak en verwijder de tijdelijke bestanden van de computer. Hou het bureaublad vrij van bestanden en beperk het volume aan mail in de inbox tot een minimum. Schrijf de overige mail weg naar archiefbestanden die niet steeds in het geheugen worden geladen.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in