Berners Lee: Overheden gaan naïef om met open data
Iemand die de verkeersgegevens weet te manipuleren, zou bijvoorbeeld in delen van de stad een verkeerschaos uit kunnen lokken als maar genoeg personen c.q. navigatiesystemen op die vervalste verkeersdata reageren. Criminelen zouden ook overheidsdata met een hack kunnen wijzigen - zoals de rentevoet of de consumentenprijsindex - om daarmee gokwedstrijden te beïnvloeden.
Berners Lee en Shadbolt constateren een gebrek aan bewustwording bij overheden dat hier risico's liggen. Overheden zouden over hun open data moeten denken als een vitale infrastructuur die bescherming verdient. Open data verdienen om die reden even veel bescherming als de data die de overheid onder de pet wil houden, stellen zijn. "Mensen zien open data niet als een beveiligingsprobleem, maar uit het oogpunt van juistheid zijn ze dat wel", aldus Berners Lee.
De risico's moeten volgens hem geen excuus worden om data dan maar niet openbaar te maken. Behalve dat betere informatie het leven van tallozen veraangenaamt, ziet Berners Lee ook een taak voor de overheid om weer meer feitelijkheid in het publieke discours te brengen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee