Overslaan en naar de inhoud gaan

Cryptominers, gamers en wetenschappers vechten om GPU's

Het is degenen die afgelopen jaar een pc wilden bouwen zeker opgevallen: grafische kaarten zijn enorm duur, en moeilijk te krijgen.
Nvidia Quadro GPU
© Nvidia
Nvidia

De tekorten worden veroorzaakt door de populariteit van Bitcoin en andere cryptovaluta als Monero en Ethereum. Het proof of work-systeem waarop cryptovaluta zijn gebaseerd vereist rekenkracht om blokken te vinden die aan de eisen voldoen. Dat gaat het snelst als de parallelle rekenkracht van de GPU wordt benut. Daarom zijn er vorig jaar uitzonderlijk veel GPU's verkocht op plaatsen waar de waarde van Ethereum een beetje opweegt tegen de prijs van elektriciteit. Volgens een Britse miner – iemand die grafische units inzet om cryptovaluta te genereren – heb je de prijs van 12 tot 24 kaarten er in een half jaar weer uit.

Twee per huishouden

Volgens een recent rapport van Jon Peddie Research zijn er vorig jaar meer dan 3 miljoen add-in boards (gespecialiseerde grafische kaarten) verkocht aan cryptominers tegen een gemiddelde prijs van 210 euro; de meeste daarvan gefabriceerd door AMD. Nvidia en Intel zagen hun verkopen afnemen, waarschijnlijk omdat ze niet aan de vraag konden voldoen.

Vanuit de gemeenschap van gamers, traditioneel de grootste afnemers van GPU's, gaan stemmen op om het aantal kaarten per klant te beperken; vaak gaat de prijs, zelfs van tweedehands videokaarten, 2 of 3 keer over de kop voor een gamer er de hand op kan leggen. Fabrikant Nvidia heeft wederverkopers zelfs gevraagd hun kaarten niet allemaal aan miners te verkopen, uit angst dat de cryptovalutamarkt instort en de gamers dan alternatieven hebben gezocht.

SETI

Ook de wetenschap lijdt onder de hoge prijzen en slechte verkrijgbaarheid. Het SETI-project, dat radiosignalen uit de ruimte analyseert op zoek naar buitenaards leven, zegt zijn projecten in Amerika en Australië niet te kunnen uitbreiden ondanks dat ze het geld ervoor hebben – de benodigde chips zijn domweg niet te koop. En astronomen aan de universiteit van Berkeley moeten hun plannen voor een nieuwe, uit vele kleine telescopen in Zuid-Afrika opgebouwde radiotelescoop met 64 GPU's voorlopig in de ijskast zetten omdat de benodigde rekenkracht ineens 32.000 dollar duurder is geworden.

Aan de opmars van cryptovaluta lijkt voorlopig echter geen einde te komen. AMD heeft toegezegd de productie op te voeren en van Nvidia wordt later deze maand nieuws verwacht op de Game Developers Conference (GDC) of Nvidia's eigen Graphics Technology Conference (GTC).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in