10 tips om te zorgen dat in de cloud afspraak ook afspraak blijft
Aanleiding voor Butlers verhandeling is de ervaring van een internationaal opererende Texaanse aannemerij die niet bij name genoemd wil worden. Medewerkers van dat bedrijf kregen te maken met urenlange uitval van hun Office 365-gebaseerde e-mailsysteem. De claim voor schadevergoeding die de aannemer vervolgens bij Microsoft deponeerde werd afgewezen: tijdens de storing was de mail namelijk wel via de webclient toegankelijk, redeneerde Microsoft.
Butler zet in reactie daarop op een rijtje, waar klanten die gebruik maken van cloud computing het vaakst de mist mee ingaan:
- Lees het contract grondig, inclusief de daarbij behorende documentatie zodat je weet waar je wel en geen recht op hebt, en aan welke voorwaarden je moet voldoen.
- Laat de leverancier weten wanneer hij niet aan de Service Level Agreement voldoet omdat je anders veelal geen recht op (volledige) compensatie hebt.
- Realiseer je wat de gegarandeerde uptime betekent zodat je niet verrast bent over het feit dat bij een uptime van 99,9 procent op jaarbasis je 8 uur en 45 minuten downtime moet accepteren.
- Realiseer je dat voor iedere dienst een aparte Service Level Agreement geldt en dat SLA's niet voor je applicatie als geheel gelden. een downtime van bijvoorbeeld 20 minuten voor Azure VM en een tweede incident dat de SQL Server-opslag op Azure 40 minuten stillegt zou nog steeds binnen de serviceafspraken liggen, hoewel de incidenten opgeteld zowel de Azure-SLA als de opslag-SLA zouden schenden
- Verdeel virtuele machines over verschillende rekencentra of 'beschikbaarheidszones' omdat je pas aanspraak kan maken op de SLA als je zelf maatregelen hebt genomen om de beschikbaarheid te borgen.
- Bedenk dat downtime in een eigen fail-overconstuctie niet meetelt voor de SLA omdat de leverancier zich daarvoor niet verantwoordelijk acht.
- Check of de dienst volledig ontoegankelijk is en dat dit aan de leverancier ligt omdat die anders zijn verantwoordelijkheid af kan wijzen.
- Bedenk dat de voorwaarden kunnen veranderen zodat je niet verrast wordt door veranderingen die materieel van invloed zijn op jouw toepassing.
- Realiseer je dat geplande downtime niet altijd meetelt voor de SLA en laat je vooral ook niet verrassen doordat de leverancier je niet op de hoogte houdt.
- Realiseer je dat 'previews' en bèta's gewoonlijk niet onder de SLA's vallen zodat deze niet geschikt zijn voor toepassingen waarop je moet kunnen vertrouwen.
Butler beschrijft zijn adviezen uitgebreid op NetworkWorld.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee