Overslaan en naar de inhoud gaan

'Grote verschillen in regionale netwerkprestaties Google Cloud'

ThousandEyes heeft voor het tweede jaar op rij zijn Cloud Performance Benchmark gepubliceerd. In dit rapport belicht het bedrijf, dat gespecialiseerd is in netwerkbewaking, de netwerkprestaties van de vijf grootste cloudaanbieders. Hoewel deze providers op de meeste punten ongeveer gelijk scoren, zijn er wel een aantal opvallende uitzonderingen zichtbaar.
cloud
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

ThousandEyes onderzocht dit jaar niet alleen AWS, Microsoft Azure en het Google Cloud Platform, maar ook IBM Cloud en Alibaba Cloud. Voor het onderzoek werden 320 miljoen datapunten en -traceringen geanalyseerd.

Volgens het vandaag te publiceren rapport van 2019 zijn de netwerkprestaties van alle vijf de publieke cloudproviders erg sterk, maar zijn er onderling wel variaties te zien. Die variaties zijn veelal het gevolg van optimalisaties aan het netwerk. Maar er zijn ook grote verschillen te zien die te maken hebben met locaties en architectuur.

Latency tussen regio's

Zeker op het gebied van locaties zijn grote uitzonderingen zichtbaar tussen de clouds en cloudregio's van de verschillende providers. Gebruikers die data van één regio naar een andere moeten versturen, kunnen hier last van hebben. Hoewel de vijf providers in Noord-Amerika en West-Europa vergelijkbare, robuuste prestaties neerzetten, blijkt dit namelijk niet het geval in Azië en Latijns-Amerika.

De grootste uitzondering qua netwerkprestaties komt van het Google Cloud Platform. Gebruikers die data van Europa naar regio's in India willen versturen, hebben te maken met 2,5 keer meer netwerk-latency dan bij AWS, Azure of Alibaba Cloud. Het verschil met IBM Cloud is iets kleiner, namelijk 1,75 keer. Oftewel, IBM's cloudklanten hebben voor deze internationale route ook meer latency, maar nog altijd minder dan Google.

Het latency-verschil bij netwerken tussen de Braziliaanse metropolen Rio en Sao Paulo blijkt bovendien nog groter. De latency van het Google Cloud Platform is tussen deze twee regio's zelfs 6 keer groter dan bij de andere providers.

China blijft problematisch

Hoewel het Google Cloud Platform dus minder scoort in bepaalde regio's, delen de providers een universele uitdaging in China. Die uitdaging is de Great Firewall of China, die voor een hoog verlies van datapakketten zorgt. Die horde geldt ongeacht de cloudaanbieder.

De problemen door de nationale firewall van het communistische land doen zich ook voor bij Alibaba Cloud, het online-platform van de Chinese internetgigant Alibaba. Dit bedrijf heeft echter wel het minste last van pakketverlies bij verkeer van Hong Kong naar China. Azure en IBM staan daarbij op de tweede en derde plaats. Tussen China en Singapore heeft Alibaba Cloud ook de beste verbinding.

Verschillen in netwerkarchitectuur

Een ander groot verschil in cloudpresteren ligt aan hoe de verschillende providers hun architecturen hebben opgezet. Die architecturen bepalen hoe een gebruiker bij zijn resources in de cloud komt.

AWS en Alibaba Cloud gebruiken hier het openbare internet voor, wat ook betekent dat ze tegen grotere operationele uitdagingen en risico's aan kunnen lopen. In bepaalde gebieden is de internettoegang bijvoorbeeld minder goed en zijn de prestaties minder stabiel. Dat heeft navenant effect op de cloud performance.

Microsoft Azure en het Google Cloud Platform gebruiken eigen backbone-verbindingen voor het doorsturen van verkeer, waardoor ze minder last hebben van deze uitdagingen. Toch loopt Google ook tegen problemen aan: het verkeer van Europa en Azië doet er 2,5 tot 3 keer langer over om in Azië te komen, omdat het eerst omgeleid wordt naar de Verenigde Staten. IBM Cloud gebruikt een hybride aanpak die per regio verschilt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in