Office 365 haakt aan op Cisco’s SD-WAN
De topman bij Cisco Nederland geeft AG Connect een toelichting vóór de bekendmaking. De grote leverancier van netwerkapparatuur erkent dat hedendaagse WAN’s flink verschillen van die van vroeger. Organisaties hosten hun applicaties niet meer alleen zelf, en in verschillende datacenters, maar benutten ook meerdere verschillende clouds. Deze lopen uiteen van publiek tot privaat en omvatten diverse aanbieders.
WAN-omslag
Microsoft is een van die aanbieders: het heeft met zijn Office 365-cloudaanbod een flinke inhaalslag gemaakt op concurrenten als Google en AWS (Amazon Web Services). De softwarereus haakt nu als eerste aan op het uitgebreide en beter beveiligde SD-WAN-aanbod van Cisco. Het bedrijf bouwt hiermee voort op het vorig jaar overgenomen Viptela, geeft Samsom aan.
Volgens hem is er grote belangstelling voor SD-WAN, ook in Nederland. “Want de consumptie verschuift van eigen netwerken naar SaaS.” Hij legt uit dat de reguliere aanpak tot op heden was om te proberen al het netwerkverkeer naar een gebruikte SaaS-dienst dan via een MPLS-apparaat (Multiprotocol Label Switching) te laten verlopen. Dit moet dan grip geven en ook beveiligingsmogelijkheden bieden. Het prestatieniveau kan dan echter lijden onder deze opzet.
Ideale pad naar SaaS
De samenwerking met Microsoft nu dient “om het ideale pad te vinden en te nemen” naar Office 365, zegt Samsom. Cisco’s netwerkapparatuur bekijkt vanaf welk ‘opstappunt’ een gebruiker het internet op gaat en wat de ideale route is naar de gebruikte clouddienst. Zo’n beginpunt kan een consumenteninternetverbinding zijn, maar natuurlijk ook een bedrijfsvestiging (site).
Hierbij worden de eigenschappen van verbinding plus netwerkpad en ook van de gebruikte SaaS-toepassing in ogenschouw genomen. Idealiter heeft een pad én lage latency én hoge doorvoer én geen packetverlies. Maar dat is strikt gezien niet altijd allemaal echt nodig, legt Samsom uit. E-mail bijvoorbeeld kan best omgaan met hogere latency.
Variabelen en aanbieders
Deze variabelen gaat Cisco in kaart brengen voor elke grote SaaS-dienst. Daar bovenop werkt Microsoft hier actief aan mee. Voor optimaal gebruik is namelijk wel enige medewerking van een SaaS-leverancier vereist. Andere aanbieders zijn nog niet aangehaakt, maar Cisco ambieert dit wel.
Het is nog niet bekend of er al gesprekken hierover lopen, en met welke partijen dan. Verder neemt Cisco ook feedback van SaaS-gebruikende klanten mee: over hun verwachtingen van cloudprestaties en hun ervaringen daarmee.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee