Onderwijsklanten in de knel door cloudopslagbeperking Microsoft, 'voor het milieu'
Medewerkers, studenten en onderzoekers bij universiteiten kunnen zeer binnenkort worden geconfronteerd met flink minder opslagruimte voor hun data in Microsofts cloud. De techreus past zijn aanbod voor onderwijsklanten aan en stelt capaciteitsgrenzen naar beneden bij. Gratis en onbeperkte opslag is niet meer houdbaar, vanwege security én het milieu, zo luidt de uitleg.
Praktijkgeval nu is de Canadese McGill-universiteit (in Montreal) waar onderzoekers te horen hebben gekregen van die onderwijsinstelling dat ze het voortaan moeten doen met minder data-opslag. De mail van de universiteit spreekt van maximaal 20 gigabyte (GB) aan gegevens die gebruikers mogen opslaan in de cloud. Dit geldt dan voor OneDrive, plus nog eens die hoeveelheid voor e-mail (Outlook).
Grote datasets en retentie
Voor gewone gebruikers bij organisaties en bedrijven is dat al relatief weinig opslagruimte, maar wetenschappelijk onderzoek kan veel data (gigabytes, terabytes, petabytes) genereren én daarvoor kunnen bewaarplichten gelden. Laatstgenoemde is bijvoorbeeld bij subsidies voor medisch onderzoek. Volgens de Canadian Institutes of Health Research (CIHR) moet originele onderzoeksdata minimaal vijf jaar worden bewaard.
De drastische beperking bij McGill lijkt voort te komen uit cloudkeuzes van die onderwijsinstelling. Niet alleen is de Canadese universiteit voluit voor Microsofts SaaS-aanbod gegaan, ook lijkt er nu sprake te zijn van een keuze om 'onderin' het cloudportfolio van die aanbieder te blijven. In plaats van (meer) te betalen, voor meer opslagruimte.
Microsoft schrapt per 1 augustus dit jaar zijn gratis A1 Plus-aanbod binnen Microsoft 365 for Education. Daarnaast wordt opslagruimte beperkt voor klanten die betaalde A3- of A5-abonnementen hebben. Zij krijgen 100 terabyte (TB) aan gratis, gedeelde opslag voor OneDrive, SharePoint en Exchange. Daar komt nog 50 of 100 gigabyte (GB) aan gedeelde opslag per gebruiker bij voor respectievelijk A3 en A5. Zowel McGill als Microsoft noemen securityrisico's van legacy data en de milieu-impact van opslag als redenen voor deze veranderingen.
Had je kunnen weten
Voor oplettende beheerders, CIO's en Microsoft-watchers komt dit niet als een verrassing. De cloudaanbieder heeft namelijk een jaar geleden al aangekondigd dat het zijn beleid voor onderwijsklanten op de schop ging gooien. Daarbij is toen ook al de 'deadline' van 1 augustus 2024 bekendgemaakt. Die ingangsdatum is het vroegste moment waarop de verandering ingaat; voor contracten die daarna nog worden vernieuwd, is de vernieuwingsdatum het omslagpunt.
Eind vorig jaar zijn nog aanvullende details verstrekt. Hierbij biedt Microsoft onderwijsinstellingen een verzameling gratis tools om de aankomende overgang te faciliteren. Daaronder ook tools om de toewijzing van opslagruimte in OneDrive, SharePoint en Exchange te visualiseren. Verder zit in die set hulpmiddelen ook een tool voor makkelijker beheer van opgeslagen data en bestanden die niet langer nodig zijn.
Bijkopen?
De opslagbeperking valt natuurlijk ook aan te pakken door aanvullende opslagruimte te kopen bij Microsoft, meldt het bedrijf nog. Daarbij zijn flinke kortingen mogelijk. Overigens valt hiermee niet het hele gratis cloudaanbod weg: een 'basaal' A1-abonnement (zonder recht op lokaal te installeren Office-applicaties) is nog wel mogelijk. Daarbij geldt een maximum van 100 TB voor alle gebruikers bij een onderwijsorganisatie, met een OneDrive-maximum van 100 GB per individuele gebruiker. Deze opslaggrenzen gaan al op 1 februari in.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee