Overslaan en naar de inhoud gaan

50 jaar IT: Hyper-converged zeker geen hype

Het is alweer ruim acht jaar geleden dat webscaletechnologie beschikbaar kwam voor de commerciële markt.
cloud
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Nu is er niet altijd tijd om terug te kijken. Toch is wat in de volksmond hyper-converged infrastructure (HCI) is gaan heten, zeker een terugblik waard. Niet in de laatste plaats om te zien waar deze technologie – die storage, compute en networking samenvoegt – zich heen beweegt, maar zeker ook wat de valkuilen zijn.

HCI of van oorsprong webscaletechnologie is ontstaan in de gigadatacenters van partijen als Google en Amazon. Deze organisaties moesten op basis van hun omvang frequente hardwarestoringen incasseren. Dat stond schaalbaarheid, beschikbaarheid en beheersgemak in de weg.

Commodity

Er was een oplossing nodig die volledig buiten de gebaande paden om ging. Het uitgangspunt werd dan ook om vooral niet dezelfde architectuur te gebruiken waar het probleem in eerste instantie door ontstond. Om die reden werd alle intelligentie die normaliter in de hardware verweven was, ondergebracht in een slimme softwareoplossing. Een oplossing die ook nog eens alle aangeboden resources virtualiseerde en automatisch herdistribueerde over het collectief. Dat maakte de workload hoog-beschikbaar (geen ongeplande downtime).

Acht jaar later is deze technologie absoluut commodity te noemen. Opmerkelijk, aangezien fabrikanten in eerste instantie enorm terughoudend waren in de adoptie ervan. De angst bestond dat hyper-converged slechts een hype zou zijn, maar dat bleek allesbehalve het geval.

Reductie complexiteit

Gekeken naar wat de public cloud-ervaring nu zo prettig maakt, is dat alles heel simpel is. Het is ontzettend makkelijk te configureren, beheren en gebruiken. Met het doorhalen van de creditcard en een paar klikken, ben je good-to-go. Dat is een enorm contrast met wat klanten gewend waren binnen de private cloud. Daar schafte iedereen alles separaat aan en direct ook vijf jaar vooruit. Een enorme investering en bovendien giswerk. Want hoe weet je wat over vijf jaar nodig is? De zorgen rondom uitval nog daargelaten. Zaken die simpelweg niet relevant waren binnen de public cloud. Hyper-converged maakte dat de voordelen van de public cloud ook op de private cloud toepasbaar werden.

Nadelen

Maar wat zijn de nadelen van HCI? Uiteraard niet de grootschalige inzet van het aaneenknopen van storage, compute en networking. Het nadeel ligt erin dat HCI een op zichzelf staand einddoel is geworden. Door hyper-converged als doel op zich te zien, stagneert innovatie. HCI is namelijk de eerste bouwsteen waar de rest uit volgt. De creatie van een private Enterprise Cloud en Cloud OS-software, die een multicloudstrategie mogelijk maken, daar gaat het werkelijk om. Multicloud gaat dan niet alleen om de verschillende public clouds, maar ook om de gefragmenteerde locaties van private clouds. Dat wil zeggen, dat alle verschillende vormen van cloud als één uniform geheel worden aangeboden en beheerd.

We hebben er jaren over gedaan om cloud te omarmen en gek genoeg zijn we binnen een jaar al naar multicloud gaan kijken. Die ontwikkeling accelereert dus enorm. Logisch ook, we zijn de afgelopen jaren steeds meer cloudapplicaties gaan gebruiken, zoals bijvoorbeeld Salesforce. We zijn eraan gewend geraakt. Plus dat we nu veel eenvoudiger de connectie tussen de verschillende cloudomgevingen kunnen maken.

Barrière

Een valkuil is dat we in organisaties silo’s zien ontstaan tussen de omgevingen. De volgende barrière die moet worden geslecht, is dan ook dat de verschillende clouddisciplines niet langer worden gezien als verschillende silo’s. Een uniforme managementinterface van waaruit de beheerder alle omgevingen kan overzien, is nodig. Deze silo’s durven aan te pakken, is de nieuwe uitdaging waar organisaties voor staan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in