Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenter in de problemen

Dit jaar staat in het teken van een belangrijke verschuiving in de vaak behoedzame wereld van datacenters. Er blijft in 2018 sprake van een voortzetting van de virtualisatie van workloads, de integratie van legacysystemen en de ogenschijnlijk onophoudelijke zoektocht naar meer prestatievermogen en capaciteit.

Het toenemende gebruik van de publieke cloud stelt de toch al drukbezette IT-afdelingen echter voor compleet nieuwe uitdagingen. Hetzelfde geldt voor de als essentieel beschouwde technologieën. Denk hierbij aan de groei van Big Data, het Internet of Things en procesautomatisering.

Een van de belangrijkste veranderingen is dat de focus van rekenkracht naar het storage-aspect verschuift. Deze ontwikkeling valt grotendeels toe te schrijven aan Big Data-toepassingen en de stortvloed aan tools voor gegevensanalyse, waarmee datacenters in 2017 werden overspoeld. Op hardwaregebied zal dit resulteren in een nog snellere opmars van flashtechnologie. Conventionele, magnetische opslag verliest hierdoor aan terrein. Bedrijven doen een beroep op ‘all flash’-architecturen om de prestaties te verbeteren en een einde te maken aan silo’s. In 2018 zullen leveranciers ook diverse nieuwe disruptieve technologieën op de markt introduceren, zoals NVMe en 3D XPoint. Deze zijn in staat om data aan te leveren met snelheden die we van DRAM kennen, maar tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met die van flashtechnologie.

Gegevensanalyse

Het zal even duren voordat deze ontwikkelingen de mainstream bereiken, maar ze beloven wel om de opslagprestaties en flexibiliteit ingrijpend te verbeteren en de operationele kosten terug te dringen. Dit stelt bedrijven in staat om innovatieve, nieuwe opslagtoepassingen te verkennen die de onderneming vooruithelpen. Het zal ook bijdragen aan de ontwikkeling van geavanceerde storage-oplossingen, die voorzien in de groeiende behoefte aan het distribueren van opslagbronnen. Data kunnen hierdoor zo dicht mogelijk bij de locatie worden opgeslagen, zonder nadelige gevolgen voor de prestaties, de mate van grip of de beveiliging.

Een van de grote verliezers als gevolg van deze verschuiving is het ooit dominante Storage Area Network (SAN). Dat is te wijten aan de toenemende beschikbaarheid van meer schaalbare alternatieven die niet gebukt gaan onder de beheer-overhead van de SAN-benadering. De groeiende beschikbaarheid van technologie voor gegevensanalyse en een breder begrip van de voordelen daarvan voor het datacenter, dragen hier ook aan bij. Verder kunnen we nieuwe tools verwachten die voor effectievere load balancing zorgen van IT- en storage-workloads en het beheer van dit proces automatiseren voor diverse platforms.

Einde van datacenter?

De publieke cloud zal steeds vaker deel uitmaken van de mix van platforms die ICT-afdelingen moeten omarmen. Er gaan geluiden op dat dit het einde betekent van het zakelijke datacenter zoals we dat nu kennen. De complexiteit van het bouwen en beheren van een infrastructuur op locatie, neemt namelijk sneller toe dan het vermogen van IT-afdelingen om deze complexiteit op te vangen. De kans is echter groot dat de business het datacenter niet zonder slag of stoot zal opgeven en er zijn duidelijke tekenen dat in 2018 de hybride aanpak dominant wordt. En in de nabije toekomst zelfs uitgroeit tot de absolute norm voor zakelijke IT.

Allerhande leveranciers beginnen oog te krijgen voor deze ontwikkeling. Dat geldt zelfs voor Amazon, dat ooit beweerde dat niemand een datacenter op locatie nodig had. De internetgigant is inmiddels van standpunt veranderd en heeft het eenvoudiger gemaakt om workloads tussen publieke en private clouds te verplaatsen en voor load balancing te zorgen. Andere leveranciers integreren publieke cloud-technologieën met hun oplossingen. Hun klanten kunnen daarmee profiteren van de directe schaalbaarheid en kostenvoordelen van het ‘pay as you use’-model van de publieke cloud, maar zonder het eigendom, de grip en de beveiliging van alternatieven op locatie op te offeren.

Verder is er belangrijke vooruitgang geboekt met het beheer van applicatie-workloads en de inzet van gegevensanalyse voor de ontwikkeling van geavanceerde tools voor zakelijke automatisering. Deze tools zouden weleens het begin kunnen inluiden van het langverwachte tijdperk van zakelijke IT als een nutsdienst (utility computing). Ze bieden bedrijven de mogelijkheid om in puur zakelijke termen beleidsregels te definiëren voor het bewaken, beheren en meten van hun digitale systemen. Belangrijker nog is dat deze beleidsregels platformonafhankelijk kunnen worden toegepast door slimme software, of het nu gaat om datacenters op locatie, extern gehoste private clouds of publieke cloud-diensten.

IT als nutsdienst

Ten slotte zijn er duidelijke tekenen die erop wijzen dat er stappen worden ondernomen om de complexiteit die kenmerkend is voor de hybride aanpak, aan te pakken op infrastructuur-, applicatie- en zakelijk niveau. Wat de infrastructuur betreft worden de virtualisatietechnologieën die met doorslaand succes zijn toegepast op het beheer van IT-bronnen, nu ingezet voor de IT-opslag en het netwerk. Producten en technologieën worden in rap tempo volwassen. 2018 zal dan ook het jaar worden waarin het software defined data centre (SDDC) eindelijk een realiteit wordt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in