'Google analyseert Chinese markt via webportaal'
Google zou, na zich teruggetrokken te hebben van de Chinese markt uit onvrede over hacks en censuur, de mogelijkheid onderzoeken om de Chinese markt weer te betreden. Het webportaal zou door Google worden gebruikt om tijdens deze stap aan de Chinese eisen hiervoor te voldoen.
Het in China gevestigde 265.com is in tegenstelling tot Google en onderdelen als Youtube niet geblokkeerd in het land. In China worden websites die niet voldoen aan de richtlijnen van de Communistische Partij geblokkeerd door de zogeheten Great Firewall, maar daar valt het webportaal 265.com dus niet onder.
Buitenkansje
De website geeft gebruikers nieuwsupdates en informatie, maar heeft ook een zoekfunctie die gebruikers laat zoeken naar overige content zoals websites, foto's, video's. Het webportaal staat weliswaar ingeschreven in China, maar wordt gehost op servers van Google en dit buitenkansje om inzicht te krijgen in de Chinese markt zou Google volgens The Intercept dus niet laten liggen.
Want hoewel de Chinese gebruikers door 265.com wel 'gewoon' worden doorgestuurd naar Baidu, het Chinese equivalent van Google en de meestgebruikte zoekmachine van het land, doet Google er tegelijkertijd wel zijn voordeel mee. De zoektermen die de Chinese gebruikers invoeren in de zoekbalk op het webportaal, worden door de zoekgigant uitgelezen en gevolgd. Dit alles zou Google doen om de markt te onderzoeken ten bate van de geplande Chinese zoek-app die het naar verluidt ontwikkelt, met de codenaam Dragonly (overigens niet te verwarren met een gelijknamig Russisch hackerscollectief). Deze aparte zoek-app zou aangepast worden aan de eisen van de Chinese overheid om zo de concurrentie met Baidu op de Chinese markt aan te kunnen gaan.
Zwarte lijst
Google-developers zouden vooral geïnteresseerd zijn in de eindbestemming van de gebruikers na het invoeren van de zoektermen. Door de eindbestemming bij te houden en vooral te noteren welke websites door de Great Firewall worden geblokkeerd, hoopt Google zijn eigen Chinese zoekmachine zodanig aan te passen dat het deze websites automatisch van de eerste resultatenpagina filtert. Gebruikers die een zoekterm invoeren met een document of website van de zwarte lijst als eindbestemming, krijgen een melding te zien dat sommige resultaten 'mogelijk zijn afgeschermd wegens wettelijke vereisten.'
Juist doordat 265.com Google-concurrent Baidu gebruikt, dat wel aan de Chinese censuur onderhevig is en aan de benodigde eisen voldoet, krijgt Google een goed beeld welke zoektermen een verboden eindbestemming hebben en zodoende de zwarte lijst aanvullen. Inmiddels zouden al duizenden websites op deze zwarte lijst staan.
Eerder deze week werd al bekend dat Google de mogelijkheden onderzoekt om een aan de Chinese eisen aangepaste zoek-app te lanceren om hiermee de Chinese markt weer te betreden. Het nieuws stuitte toen op de nodige weerstand van Google's eigen werknemers en verschillende mensenrechtenactivisten en wetgevers, vanwege de censuur die de Chinese regering op het internet toepast.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee