Overslaan en naar de inhoud gaan

Moderne SSD overleeft laptop met gemak

The Tech Report selecteerde ruim een jaar terug 6 SSD's van verschillende leveranciers voor wat de redactie een 'zelfmoordmissie' noemt. Een jaar intensieve schijf- en leesoperaties later hebben 4 van de 6 de geest gegeven. Zelfs de slechtst presterende zou de slijtage die een doorsnee gebruiker kan aanbrengen, veel langer moeiteloos weerstaan dan de levensduur van het apparaat waar die SSD in zit.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De kwetsbaarheid van SSD's is inherent aan de wijze van opslag. Het stroompje waarmee geheugencellen worden beschreven c.q. uitgelezen, brengt onvermijdelijk beschadigingen toe aan de isolator. Na verloop van tijd worden geheugencellen daardoor te onbetrouwbaar om data in op te slaan. SSD's beschikken over reservecapaciteit om die slijtage op te vangen, maar op enig moment zijn te veel geheugencellen kapot om de SSD nog in te kunnen zetten.

SSD goed voor honderden jaren normaal gebruik

De vraag is wanneer dat moment aanbreekt. In het verleden was dat nog een terecht punt van zorg. Maar wie kiest voor moderne SSD's van gerenommeerde leveranciers, hoeft zich geen zorgen te maken, blijkt uit de duurtest van The Tech Report. De meeste geteste exemplaren schreven moeiteloos 600 terabytes aan gegevens weg voordat er überhaupt geheugencellen uit begonnen te vallen en een beroep moest worden gedaan op de reservecapaciteit. Meer dan de leveranciers beloven, en veel meer dan een consument onder normale omstandigheden genereert. Geoff Gasior, die de test op de website van The Tech Report beschrijft, heeft de afgelopen jaren zelf op zijn desktop de laatste jaren 2 terabyte weggeschreven. Zelfs de slechtst presterende schijf zou dat gebruik zonder problemen 300 tot 350 jaar aan kunnen.

De eerste SSD die het loodje legde, was de HyperX 3K van Kingston, die na 728 terabyte aan data opgeslagen te hebben de geest gaf. Intels 335 series hield het iets langer uit, tot 750 terabyte. Samsungs 840 Series haalde ruim 900 terabyte. Deze SSD kreeg wel veel eerder dan de andere geteste exemplaren last van uitval van geheugencellen. Dat is volgens de Tech Report te wijten aan gebruik van TLC NAND, dat gevoeliger is voor afname in de spanning dan het MLC-type flash dat de andere SSD's gebruiken. De Samsung was de laatste honderden terabytes ook niet volledig betrouwbaar meer, aldus The Tech Report.

Drie SSD's boven de petabyte

Op dit moment werken nog 2 van de SSD's. De Samsung 840 Pro 256 GB en de Kingston Hyper X 3k 240 GB. Beide hebben 2 petabyte aan schrijfoperaties verwerkt. De Corsair Neutron GTX haalde de 1,2 petabyte, al waren de laatste 100 terabyte wel problematisch.

De volledige test is te lezen op de website van The Tech Report.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in