Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw pensioenstelsel onder druk door tekort IT-specialisten

Door het dreigende enorme tekort aan ICT-specialisten met kennis van ICT en pensioenen komt de invoering van de nieuwe pensioenwetgeving onder druk te staan. Dat concludeert adviesbureau Quint na marktonderzoek. De benodigde miljoeneninvesteringen moeten door pensioendeelnemers worden betaald.
Handen over elkaar
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

In 2027 moet het nieuwe pensioenstelsel zijn ingevoerd, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat deze deadline gehaald wordt. Er zijn veel te weinig specialisten met kennis van IT en pensioenen beschikbaar, blijkt uit het jaarlijkse pensioenrapport van Quint. Managing partner Arno IJmker verwacht dat pensioenfondsen moeten vechten om de inzet van specialisten voor de noodzakelijke IT-aanpassingen, de datamigratie en -kwaliteit en de inrichting van communicatiemiddelen voor pensioendeelnemers.

Er is vermoedelijk te weinig tijd voor zowel de pensioenuitvoeringsorganisaties als voor de softwareleveranciers zijn de tijdslijnen van de invoering van de pensioenwetgeving de grootste uitdagingen van het pensioenakkoord. IJmker: “Ze zouden het liefst meer tijd krijgen om hun systemen aan te passen. Helaas is die tijd er niet. Het is niet voor niets dat er nu veel fondsen ons nu vragen om een ‘Plan B’ voor het geval dat zij hun risico’s willen mitigeren”.

Data-migratie

De uitvoerders zien ook problemen met datamigratie en de kwaliteit van data. Het is hard nodig om de bestaande data op te schonen, zodat er met goede data-kwaliteit begonnen kan worden aan het nieuwe pensioenstelsel. De pensioenuitvoerders zien dit als de grootste klus. De softwareleveranciers maken zich vooral zorgen over de beschikbaarheid van specialisten om dit werk uit te voeren, zo meldt Quint.

Er wordt nu flink geïnvesteerd in opleiding om het dreigende tekort voor te zien. Ook uitbesteden wordt als een optie gezien. Hierbij betreft het met name de ‘generieke’ IT-taken. “Op die manier spelen ze eigen IT-specialisten vrij om de systeemvernieuwing te implementeren”, zegt IJmker.

Buitenlandse partijen

Het nieuwe Nederlandse pensioenstelsel wordt gebaseerd op beschikbare premies. Werkgever en werknemer bouwen samen een pensioen op door premies te betalen. Het nieuwe contract is daarbij de basis. Vakbonden en werkgevers kunnen als aanvulling daarop onderling afspreken om een ‘verbeterde premieregeling’ op te zetten.

Een toenemend aantal buitenlandse partijen heeft volgens Quint inmiddels interesse voor de Nederlandse markt, om de in hun eigen land al bewezen pensioenadministratiesoftware en dienstverlening als oplossing aan te bieden. Maar de drempel voor de Nederlandse markt ligt hoog qua investeringen en risico’s. IJmker ziet hier ook veel mogelijkheden om te kiezen voor innovatie. “Zeker als het gaat om de vervanging van systeemlandschappen. We zijn in Nederland vaak geneigd om zelf het wiel te willen uitvinden.”

Pensioenuitvoerders moeten miljoeneninvesteringen gaan doen en Uiteindelijk moeten deelnemers volgens het rapport de kosten dragen. Volgens IJmker kunnen de kosten wel met 20% toenemen: “Vooral kleinere pensioenfondsen die per deelnemer nu al hoge kosten hebben, krijgen hiermee te maken.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in