Onfris kantje aan vestiging Google in Eemshaven
Criminele organisatie
Ook zijn echtgenote, de 50-jarige Saskia van B., is opgeroepen. Het echtpaar wordt verdacht van omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. De bewuste Google-directeur - Simon Tusha – wordt door het OM ook aangemerkt als lid van deze criminele organisatie. Tusha was de verantwoordelijke onderhandelaar voor de locatiekeuze van het nieuwe datacentra van Google.
Uit het Nederlandse strafrechtelijke corruptieonderzoek, dat de codenaam Delta heeft, blijkt dat de verdachte betalingen van TCN Groep naar Tusha verspreid hebben plaatsgevonden in de periode juli 2008 tot en met maart 2010. In die tijd was Stroink de leidinggevende en eigenaar van het vastgoedbedrijf.
Amerikaanse rechtszaak
Tusha heeft eerder dit jaar ook al voor een Amerikaanse rechtbank gestaan voor het ontduiken van inkomstenbelasting over de steekpenningen die hij van TCN zou ontvangen, meldt het FD. In dat strafproces heeft hij in ieder geval schuld bekend aan de belastingfraude. Volgens Amerikaanse media heeft Tusha bovendien toegegeven dat er steekpenningen (zogenaamde kickbacks) zijn uitgekeerd.
Het FD heeft de procesdocumenten die de Amerikaanse justitie openbaar heeft gemaakt online gezet. Hierin staat tot in detail beschreven wanneer Tusha van TCN de vermoede steekpenningen ontving. Het gaat om een tiental betalingen, die door TCN via tussenpersonen en vermoedelijke nepbedrijven op de Britse Maagdeneilanden en het Caribische eiland Dominica zijn verricht en die uiteindelijk bij Tusha terechtkwamen.
Ook omkoopschandaal in Groot-Brittannië
Uit de Amerikaanse stukken blijkt verder dat de Google-directeur zich ook voor 1,5 miljoen dollar heeft laten omkopen tijdens de keuze voor de nieuwbouwlocatie van het Google-datacenter in Groot-Brittannië.
Tusha hangt in de VS maximaal vijf jaar gevangenisstraf boven het hoofd. De rechtbank spreekt naar verwachting begin volgend jaar haar vonnis uit. Tusha is al eens veroordeeld voor het vervalsen van cheques voordat hij bij Google in dienst trad in 2008. Een jaar later verliet hij het technologiebedrijf.
Het Nederlandse strafonderzoek beschouwt ook de twee resterende dochterondernemingen van de vroeger omvangrijke TCN Groep als verdachte in deze corruptieaffaire. Het gaat om TCN SIG Telehousing in Eemshaven en TCN SIG Telehousing Exploitatie in Groningen. Beide ondernemingen zijn betrokken bij het omvangrijke datacenter dat Google en TCN nu voor 600 miljoen euro in de Eemshaven aan het bouwen zijn.
Faillissement TCN
Stroink deed eind 2010 statutair een stap terug bij het dan al in de problemen verkerende TCN Groep. In 2012 ging het bedrijf vrijwel in zijn geheel failliet, een schuld van 186 miljoen euro achterlatend.
De voormalig vastgoedtycoon ontkende gisteren tegenover verslaggevers van het FD betrokken te zijn bij 'concrete zaken in Nederland' in verband met het Amerikaanse strafproces. “Ik zoek het komende weken uit. Als ik meer weet, meld ik me.”
Minister Henk Kamp van Economische Zaken zal het Google-datacenter in de Eemshaven volgende maand op 6 december 2016 openen.
De Volkskrant meldt overigens dat de smeergeldaffaire - anders dan het FD schrijft - geen betrekking heeft op het grote datacenter dat Google op dit moment in Eemshaven bouwt. Het zou gaan om een veel kleiner datacenter in Eemshaven, dat Google sinds 2006 huurde van Stroinks bedrijf TCN.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee