Overslaan en naar de inhoud gaan

Solid state disk nog factor tien duurder dan harde schijf

Dat concludeert het Britse Idealo, dat de prijzen monitort van online aangeboden schijfopslagsystemen op zijn vijf prijsvergelijkingsportals in Europa. Idealo's prijsdatabase bevat meer dan een miljoen gegevens.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Harde schijven 50 procent duurder geworden

Het eerste opmerkelijke gegeven is, dat de prijzen van harde schijfsystemen nog steeds beduidend boven het niveau van herfst vorig jaar liggen. Over de vijftig meestverkochte harddiskdrives gerekend betaalt de klant per gigabyte nog steeds zo'n 50 procent meer dan aan de vooravond van de verwoestende overstromingen in Thailand: 12,2 eurocent, in plaats van 8,25 eurocent. Op het hoogtepunt van de (angst voor) schaarste konden de verkopers 13,67 eurocent per gigabyte rekenen.

Grote schijven en 3,5 inchsystemen per gigabyte goedkoper

Overigens zijn dat wel gemiddelden. Grosso modo geldt dat de prijs per gigabyte lager ligt naarmate de capaciteit van het schijfsysteem groter is, en dat 3,5-inchschijven voordeliger zijn dan 2,5-inchschijven. Een 3,5-inchschijfsysteem met 3 terabyte opslagcapaciteit kost online nu zo'n 6 eurocent per gigabyte, terwijl 2,5-inchsystemen met tussen de 160 en 320 gigabyte opslagcapaciteit bijna 27 eurocent per gigabyte doen. Wel is bij alle systemen vast te stellen, dat de prijs nog duidelijk boven het niveau van herfst 2011 ligt.

Fabrikanten hebben door fusies meer macht

Dat hoge prijsniveau laat zich niet verklaren door aanhoudende schaarste, stelt Idealo op gezag van iSuppli-analist Fang Zhang. De productiecapaciteit is goeddeels hersteld. Maar door de fusies tussen de leidende producenten Western Digital en Hitachi en tussen Seagate en Samsung is de markt wel veranderd. Samen waren die vier in de transacties die Idealo registreerde goed voor ruim 90 procent van de verkopen. De oligarchische markt die bij harde schijven is ontstaan, geeft de leveranciers kennelijk de macht zich te verzetten tegen al te snelle prijsdalingen.

Prijs Solid State Disks daalt 20 procent

Bij Solid State Disks is daar nog geen sprake van: die zijn de afgelopen tijd rap goedkoper geworden. In het derde kwartaal van 2011 kostte een SSD gemiddeld 1,54 euro per gigabyte - wat al een prijsdaling was van ruim 9 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. Inmiddels kost een Solid State Disk nog maar 1,21 euro per gigabyte, en dat is een prijsdaling van nog eens 20 procent in één jaar. Waarbij aangetekend moet worden dat de prijsdaling in het laatste kwartaal van 2011 en het eerste kwartaal van 2012 wat minder was, kennelijk onder invloed van de schaarste aan harde schijven en de vervangingsvraag.

Middelgrote SSD het goedkoopst

Ook bij SSD's is de prijs per gigabyte sterk afhankelijk van de capaciteit. Maar hier zijn de grote schijven niet de goedkoopste. SSD's met een capaciteit van 300 tot 600 gigabyte kostten de klant in het derde kwartaal van dit jaar zo'n 1,35 euro per gigabyte. SSD's met 120 tot 128 gigabyte en met 160 tot 256 gigabyte zijn - met 1,01 respectievelijk 1,03 euro per gigabyte - een stuk goedkoper. Ook hier zijn kleine schijven - met capaciteiten van 32 tot 80 gigabyte - het duurst, met bijna 1,50 euro per gigabyte. Overigens zijn de grootste schijven de kleinste in prijs per gigabyte pas afgelopen kwartaal gepasseerd; het afgelopen jaar waren kleine schijven juist iets goedkoper dan grote.

Verschil SSD - HDD blijft fors

Al met al is de conclusie dat SSD's nog fors duurder zijn dan harde schijven. De voordelen als het ontbreken van mechanische onderdelen en grotere snelheid vragen dus wel hun prijs. Gemiddeld is het verschil een factor 10, met voor de goedkoopste SSD's een range van een factor 4 tot 17.

Een uitgebreide rapportage van de gegevens is te vinden op de blogsite van Ideao.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in