Vinding Western Digital verdubbelt opslagcapaciteit
Onderzoekers hebben gebruik gemaakt van zogenoemde nanolithografie om patronen van magnetische ´eilandjes´ op het oppervlak van de schijven aan te brengen. Eén of meer van deze schijven of ´platters´, ondergebracht in een behuizing met lees/schrijfkoppen en elektronica, vormen samen een harddisk drive (HDD).
Magnetische eilandjes van 50 atomen in doorsnee
Met de bestaande technieken was het niet goed mogelijk steeds kleinere patronen op de schijven aan te brengen om de opslagcapaciteit te vergroten. Nanotechnologie stelde de onderzoekers in staat patronen met een dichtheid van 1,2 biljoen magnetische stipjes per vierkante inch op de schijf aan te brengen. Elk 'eilandje' is niet meer dan 50 atomen in doorsnee.
HGST-onderzoeker Tom Albrecht zegt in een toelichting dat het met de juiste chemische processen en materialen mogelijk moet zijn dezelfde techniek toe te passen om magnetische structuren met nog kleinere afmetingen te fabriceren.
Vinding tegen 2020 commercieel toepasbaar
Het kan nog even duren voordat de vinding in de praktijk wordt toegepast. Currie Munce, vicepresident research van HGST Labs, verwacht dat nanolithografie nog voor 2020 een rendabele methode zal zijn om de datadichtheid van harde schijven te verhogen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee