Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom kiekjes een goudmijn zijn voor Google

Waar je inde iCloud van Apple zo'n 240 dollar per jaar kwijt bent voor een opslagruimte van 1 terabyte, kost dat bij Dropbox 100 dollar per jaar. Bij Flickr is het wel gratis, maar dan moet je wel genoegen nemen met paginagrote advertenties die om de haverklap in beeld komen. Google is ook gratis, en daar is helemaal geen sprake van hinderlijke reclames.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Verdienmodel

Google fungeert als opslagplaats voor allerlei foto's, in de wetenschap dat die kiekjes heel wat vertellen over het leven van degene die ze heeft gemaakt. Waar gaat hij of zij vaak heen? Wat eet of drinkt de persoon het liefst en hoe gebeurt dat, alleen met z'n tweeën of vaak met hele groepen? Uit al die gegevens kan een profiel van de gebruiker worden bepaald, waarvoor adverteerders uiteraard belangstelling hebben. Drinkt iemand vaak cola? Bepaalde adverteerders smullen van die informatie en zijn bereid om Google daarvoor te betalen.

Hoe het werkt

De metadata moet actief bij de foto's worden gezocht en daarvoor heeft Google inmiddels een heel scala aan hulpmiddelen voorhanden. Het toverwoord daarbij is 'machine vision', ofwel het vermogen van de computer om via een geavanceerde toepassing beelden te kunnen analyseren. "Die techniek is nog niet perfect, maar we komen al een heel eind", aldus Bradley Horowitz, VP van Google. Maar hij voegt daar wel aan toe dat een grote massa van niet-perfecte metadata veel gheld kan opleveren. In elk geval meer dan een kleine hoeveelheid perfecte metadata.

Slim combineren

Google zal zeker gebruik maken van het feit dat series foto's achter elkaar zijn genomen en dus een verhaaltje vertellen. Va software kunnen de individuele foto's aan elkaar worden gebreid. Onvolkomenheden, zoals over- of onderbelichting worden dan meteen weggehaald. Wat ontstaat is een beeld over een bepaalde tijdsperiode, bijvoorbeeld een dag of een week. Uit de beeldvolgorde kunnen patronen worden afgelezen, bijvoorbeeld dat iemand 4 koppen koffie per dag drinkt of geregeld heen en weer reist tussen twee plaatsen. Dit wordt mede mogelijk doordat de EXIF-informatie van de foto's wordt meegenomen in de berekeningen. Tijden en plaatsen van opnames worden daardoor zichtbaar.

Beeldherkenning

Het is zelfs mogelijk dat het systeem achterhaalt met wie je op een selfie staat. Die mensen zijn kennelijk vrienden en die kunnen eventueel worden ingeschakeld om je van advies te dienen wanneer een bepaalde advertentie in beeld komt. Ongeveer zoals: "Wist je, dat John dit product vorige week ook heeft besteld"?

Lerende machines

De algoritmes waarmee Google de foto's uiteenrafelt kunnen profiteren van grote hoeveelheden bronmateriaal. Door de opslagruimte gratis aan te bieden is het erg waarschijnlijk dat die grote hoeveelheden bronmateriaal er inderdaad komen.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in