Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe open is open source?

In deze allerlaatste column voor AG Connect blik ik terug op de afgelopen jaren, waarin ik veranderde van een wetenschapper die af en toe een wat programmeerde aan leuke data-analyse voor een paper of een prototype in een maintainer die software beheert die dagelijks door duizenden mensen gebruikt wordt en waar door tientallen open source contributors over de hele wereld aan wordt gewerkt.
Babylon
© Shutterstock
Shutterstock

Ik wist eigenlijk niet zoveel van open source toen ik begon met Hedy, ik had het beeld dat open source - los van dat het een misogyn bolwerk was waar mensen elkaar met rake taal de maat namen - toch ook een soort magische groepen waren die vanzelf goed samenwerkten omdat ze een gemeenschappelijk doel hadden. En ik zette de code vooral op GitHub vanaf dag 1 omdat ik dan makkelijk en automatisch kon deployen naar de cloud. Had ik op een bepaald moment heel bewust moeten kiezen dan had ik me wellicht al geschaamd voor mij houtje-touwtje code en het niet meer gedurfd. Het was dus tamelijk per ongeluk open source, en ik wist niet wat ik me op de hals haalde!

In eerste instantie wilde ik het graag iedereen die mee wilde helpen naar de zin maken, ook mensen die de gekste dingen deden. Zo was er iemand die aanhalingstekens in de (automatisch toegevoegde) license file ging corrigeren. Toen ik heb via Twitter vroeg of hij zo’n PR nou echt nuttig vond en of hij misschien snapte dat het voor mij toch best veel werk was om naar al die dingen te kijken werd ik, je raadt het al, inderdaad met rake taal de maat genomen. Moest maar dankbaar zijn voor zijn 'hulp'. Of iemand die Hedy in het Frans had vertaald (fijn, en gewenst!) maar dat had gedaan door alle keywords handmatig te kopiëren in plaats van de vertalingen op een plek te doen. Gewezen op het feit dat het handiger kon zei hij dat hij daar toch geen tijd voor had! De 'community' was dus nog ver te zoeken, mensen loste hun eigen (imaginaire) problemen op maar hielpen niet met de Hedy missie.

In het geweldige boek ‘Working in Public’ maakt Nadia Eghbal onderscheid tussen 'open' source, die je kan lezen, en 'participatory' source waarin je echt als team werkt en wil dat iedereen meedenkt. Open ben je vanzelf maar ik heb gemerkt dat je voor 'participatory' hard moet werken, met strakke guidelines, een plek om te overleggen en een manier om het communitygevoel op te bouwen.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (december 2022). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, zie dan de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in