Gebrek aan vrouwen in tech zorgt voor een onoverbrugbare digitale kloof
“We krijgen nare reacties op onze interne vrouwen in technologie netwerk. Soms zelfs zo naar dat we ermee willen stoppen of er niet mee willen beginnen.”
Ik hoor het steeds vaker als ik in gesprek ben over het belang van het hebben van dit soort georganiseerde netwerken. Het zijn de reacties van mannelijke collega’s die het zien als vorm van discriminatie en uitsluiting. Of reacties van vrouwelijke collega’s die er niet mee geassocieerd willen worden waardoor er een vraagteken wordt geplaatst bij zo’n vrouwennetwerk.
Waar voorheen het gebrek aan vrouwen in tech volledige aandacht kreeg, is het nu vaak ondergebracht bij het algemene Diversity, Equity and Inclusive-programma van een bedrijf. Terwijl we weten dat als we focus verliezen op een bepaald onderwerp, er geen verschil meer wordt gemaakt.
Terwijl er nog steeds een serieus probleem is. Uit onderzoek blijkt dat het totaal aantal vrouwen in technische functies, maar ook het aantal vrouwen in hoge technische functies afnam in 2023. Vorig jaar was nog 22% van de mensen in zo'n rol vrouw, nu is dat nog 13%.
Ondertussen wordt het belang van meer vrouwen in technologie steeds meer ter discussie gesteld. Het gaat namelijk om de kwaliteit in plaats van kwantiteit, het zou voor oneerlijke concurrentie zorgen en al die netwerken voor vrouwen zijn toch verkapte breiclubjes zonder enig belang?
Het echte onderliggende probleem, namelijk de groeiende digitale kloof tussen mannen en vrouwen wordt niet besproken. Als we vrouwen nu niet aanhaken, zullen we achter blijven lopen op alle vlakken. Veel om ons heen is al technologie en dat wordt alleen nog maar meer. Als we meisjes en vrouwen niet enthousiast krijgen voor technologie dan is er een grote kans dat een groot deel van de bevolking niet meer mee kan doen. Dit verschijnsel zien we al bij mensen op oudere leeftijd. Ze zijn gevoeliger voor cybercrime, kunnen geen gebruik maken van overheidswebsites doordat ze niet weten hoe ze moeten inloggen met DigiD en kunnen steeds moeilijker gebruik maken van cruciale instanties zoals banken. En dan hebben we het nog niet eens over het gebruik van nieuwe software zoals AI waardoor je kansen op een baan steeds kleiner worden.
Het oplossen van deze digitale kloof is belangrijker dan de inmiddels veelbesproken loonkloof. Waar de loonkloof simpel is op te lossen met eerlijke salarishuizen en meer transparantie is voor het oplossen van de digitale kloof veel meer nodig.
Dat start met het creëren van een veilige interne omgeving waar vrouwen ervaringen kunnen delen, elkaar kunnen helpen en kennis kunnen overdragen. Waar vrouwen worden gemotiveerd om zichtbaar te zijn als vrouw in technologie om andere vrouwen te inspireren hetzelfde pad te volgen. Niet alleen positief voor de vrouwen zelf maar ook voor de bedrijven die daardoor belangrijk talent kunnen behouden.
Het is mooi dat er aandacht is voor diversiteit, inclusie en dat we anders gaan kijken naar talent. Maar we moeten de digitale kloof niet vergeten. Het is te belangrijk om niet mee aan de slag te gaan.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonneeDe loonkloof is juist het gevolg van de niet-techniek keuze van vrouwen. Met geneeskunde, sociologie of psychologie (de populairste studies van vrouwen) wordt je geen directeur van Philips, Shell, Microsoft-NL of AKZO. En ook niet van ING, HEMA of Cool Blue. Daarvoor moet je een bèta profiel hebben.
En dit probleem begint al op het VWO en de HAVO: meisjes kiezen veel te weinig voor een NT/technisch profiel. En gaan daardoor verloren voor een carrière in de techniek en productie branches. En zullen daardoor in salaris altijd achter blijven lopen. Zie meest recente CBS publicatie: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/44/vier-keer-zoveel-mannen-als-vrouwen-onder-jonge-technici
Dan heb je het over de gemiddelde loonkloof inderdaad, waar dit één van de factoren is (naast dat vrouwen vaker een werkonderbreking nemen en vaker uren onbetaaldd werken, om maar wat te noemen).
Maar de loonkloof doet zich ook voor binnen concrete functiegebieden. Voorbeeld: vrouwelijke developers verdienen minder dan mannelijke. (https://www.agconnect.nl/carriere/arbeidsmarkt/salaris-vrouwelijke-developers-in-nederland-8-3-procent-lager-dan-dat-van-mannen)
Studiekeuze is dus niet de oorzaak van de loonkloof in zijn geheel, maar hoogstens één factor die meespeelt bij de gemiddelde loonkloof.