‘Een goed idee is nog geen startup’
- Een start-up opzetten is makkelijker gezegd dan gedaan
- Investeerders willen bewijs van je markt zien, maar daar heb je hun investeringen voor nodig
- Hier hoe voedselstart-up OneThird het voor elkaar heeft gekregen
- Lees ook: Legacy IT brengt Britse voedselveiligheid en luchtkwaliteit in gevaar
Om Europa te veroveren en miljoenen kilo’s voedselverspilling te voorkomen, zoekt startup OneThird naar investeerders én naar klanten. Helpt het Nederlandse startup-klimaat daarbij? Een van de oprichters, Laurens Drapers: "Financiers zeggen: laat maar zien dat er markt is voor je product. En om dat product te ontwikkelen heb je juist financiering nodig."
Hoe weet je of avocado’s rijp zijn zonder erin te knijpen? En hoe kunnen telers de houdbaarheidsdatum van bijvoorbeeld aardbeien voorspellen? Startup OneThird heeft nieuwe technologie ontwikkeld, waarmee ze de houdbaarheid van versproducten nauwkeuriger kunnen bepalen. Laurens Drapers is een van de drie oprichters van OneThird, hij legt uit hoe het werkt. "Ons systeem kan met sensoren en AI voor onze klanten - telers, distributeuren en supermarkten - in realtime de kwaliteit en houdbaarheid voorspellen van fruit en groente, tot op een dag nauwkeurig. Op dit moment werken we met avocado’s, tomaten, blauwe bessen en aardbeien, dat gaan we uitbreiden met druiven, mango’s en kiwi’s en later naar groente zoals broccoli."