Overslaan en naar de inhoud gaan

Onnodige vervanging van IT-assets raakt meer dan alleen IT-kosten

Onnodige, voortijdige vervanging van IT-assets heeft forse impact op scope 3 CO2-emissies. Met meer kennis over IT-circulariteit kunnen CIO's en CFO's niet alleen kosten besparen bij hun organisaties, maar ook scoren op duurzame doelstellingen.

groene IT
groene blaadjes groeien uit laptoptoetsenbord
Shutterstock

Dit schrijven drie experts in een artikel op CFO.nl, zustertitel van AG Connect. IT-circulariteit is niet langer 'alleen maar' een nobel streven, het is nu ook een strategisch en financieel voordeel. Het is een concrete en haalbare strategie die kostenbesparing, verbeterde cashflow en efficiënter gebruik van middelen combineert met een kleinere ecologische voetafdruk, leggen auteurs Jennifer Kuiper, Rich Kenny en Willem van Burk uit.

Achterhaalde aannames

"Een goed circulair beleid zorgt ervoor dat IT-assets optimaal presteren, slimmer worden ingezet en een langere levensduur krijgen" aldus de drie experts op het gebied van finance, milieu-advies en duurzame IT.

"Of het nu gaat om eindgebruikersapparaten of datacenters, een datagedreven en evidence-based circulaire IT-strategie levert tastbare voordelen op. Door IT-middelen zo lang mogelijk in de kringloop te houden en hun waarde te maximaliseren, wordt verspilling geminimaliseerd en blijft technologie kosteneffectief én toekomstbestendig."

Tegenover deze theorie staat de praktijk waarin nogal eens achterhaalde aannames worden gehanteerd. "Bij de aanschaf van IT-middelen speelt ook vaak de aanname dat we de nieuwste apparatuur nodig hebben, terwijl dit vaak niet noodzakelijk is. Hierdoor worden kansen gemist", argumenteren de auteurs op CFO.nl.

Grondstofintensieve producten

"Ter illustratie, in ons onderzoek gepubliceerd in de European Journal of Business and Management Research (2024) wordt vastgesteld dat het percentage potentieel herbruikbare geheugendragers (SSD’s en HDD’s) 87% is en het daadwerkelijke hergebruik 10% bedraagt." Een bredere bik op de productie van dit soort ICT-componenten leert dat het om zeer grondstofintensieve producten gaat, met forse impact op de scope 3 CO2-uitstoot.

Maar ook het financiële element speelt mee, direct voor een organisatie. Naast de milieu-impact stippen de auteurs aan dat er een financiële impact is. "De gemiddelde prijs van nieuwe apparatuur is 50%–80% hoger dan een gereviseerd alternatief." Het energieverbruik van oudere versus nieuwere apparatuur of componenten kan echter weer in het voordeel van vervanging uitvallen. Dat moet per product goed bekeken worden.

Rekening houden met prestaties en gebruik

"Veel organisaties hanteren voor eindgebruikersapparaten zoals laptops, desktops en andere werkplekapparatuur een standaard vervangingscyclus van drie tot vijf jaar. Hierbij wordt zelden rekening gehouden met de werkelijke prestaties en het gebruik van deze apparaten. Dit leidt tot onnodige kosten en een aanzienlijke hoeveelheid elektronisch afval. Om maximaal rendement te halen uit de investering in eigen eindgebruikersapparaten is meer regie nodig en minder afhankelijkheid van organisaties downstream in de keten. Die maken immers rendement op de inefficiënties upstream in de keten."

"Door IT-assets langer te benutten kan een strategie van ‘minder kopen’ er toe leiden dat organisaties een inkoopcyclus van drie jaar besparen. In een organisatie met 1.000 tot 2.000 werkplekken heb je het dan over een besparing van 600.000 euro of meer over een periode van drie jaar, terwijl tegelijkertijd de operationele risico’s worden verminderd."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in