Deze 7 ontwikkelingen beheersten 10 jaar lang de agenda van IT-beheerders
De IT-wereld is de afgelopen tien jaar fundamenteel veranderd. Het takenpakket van systeembeheerders dus ook. Tijd voor een korte terugblik op zeven ontwikkelingen die grote invloed hebben gehad op hun dagelijks leven.
- Snel, sneller, snelst Begin 2010 bedroeg de gemiddelde downloadsnelheid in Nederland nog 10,2 Mbps. Nu ligt dat gemiddelde op 106,99 Mbps. Je kunt gerust zeggen dat snellere en betaalbaardere breedbandverbindingen voor ingrijpende veranderingen hebben gezorgd van het dagelijkse leven van systeembeheerders.
- Hybride omgevingen beheren De cloud is niet langer een hype. In plaats van hardware configureren, software installeren en kabels aanleggen, moesten beheerders zich verdiepen in nieuwe concepten als online instances en elastic storage. Inmiddels hebben de meeste beheerders te maken met hybride omgevingen met fysieke hardware, clouddiensten en containers.
- Het IoT verandert de IT-infrastructuur Oké, het IoT is nog wel een hype, maar voegt voor steeds meer organisaties waarde toe. Voor de betrokken systeembeheerders betekent dit dat ze nieuwe apparaten en protocollen moeten beheren. Die vragen om integratie met bestaande IT-omgevingen en vertegenwoordigen een compleet nieuwe dimensie waar beheerders grip op moeten zien te krijgen.
- Security in de hoofdrol In 2007 werden jaarlijks circa 5 miljoen nieuwe vormen van malware geproduceerd. Ter vergelijking: halverwege dit decennium werden er dagelijks 500.000 nieuwe vormen van malware de wereld in geslingerd. Systeembeheerders zijn meer tijd dan ooit kwijt aan de beveiliging van systemen en data, voorlichting aan eindgebruikers en het installeren van de laatste firmware en updates om beveiligingslekken te dichten.
- Minder hardware en software Vóór 2010 draaiden virtuele systemen op lokale hardware. Tegenwoordig kunnen ze in de cloud worden gehost. Daardoor hoeven systeembeheerders zich over minder hardware en software zorgen te maken. Ook de komst van Software-as-a-Service maakt tal van traditionele beheertaken overbodig. Sinds dit decennium wordt vrijwel alle programmatuur op externe locaties gehost en ‘as-a-service’ aangeboden.
- BYOD-ellende Na het doorslaande succes van de eerste iPhone in 2007 en de introductie van de iPad in 2010, zijn mobiele apparaten in 2015 echt overal. Systeembeheerders krijgen binnen hun netwerk te maken met het fenomeen Bring Your Own Device. Het gevolg: nieuwe problemen voor de bandbreedte en beveiliging.
- Het einde van de ‘mobiele’ beheerder Wanneer beheerders vroeger een update op een interne of externe locatie wilden installeren, moesten ze daar fysiek naartoe (lees hierover in dit stukje van mijn collega Sascha). Tegenwoordig doen ze bijna alles via een verbinding op afstand. Omdat veel software vanuit de cloud of externe servers wordt aangeboden, hoeven systeembeheerders ook veel minder software te installeren.
Uitdaging voor de twenties
Systeembeheerders hebben zich de afgelopen jaren duidelijk niet verveeld. En dat zal de komende tien jaar zo blijven. Zoals gezegd hebben veel IT-omgevingen inmiddels een hybride karakter. Ook zien we steeds vaker een combinatie van ‘traditionele’ IT-apparaten en moderne IoT-hardware of speciale machines. De grootste uitdaging voor de beheerder van 2020 is dan ook om alle verschillende diensten, hardware en protocollen vanaf een centrale locatie in de gaten te blijven houden en ze waar nodig bij te sturen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee