Overslaan en naar de inhoud gaan

EU: Google bewaart straatbeelden te lang

Alex Türk, namens Frankrijk lid van de werkgroep databescherming van de Europese Unie, vindt dat Google altijd duidelijk vooraf op zijn eigen website en in de lokale media moet aankondigen dat het foto’s gaat maken langs bepaalde routes. Türk schrijft dat in een op 11 februari verzonden brief aan Peter Fleischer, jurist en verantwoordelijk voor privacyzaken bij Google.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Daarnaast mag Google geen foto’s van “gevoelige aard” maken en mogen geen intieme details te zien zijn die een voorbijganger normaal gesproken niet zou waarnemen.

Google Street View is in 2007 geïntroduceerd in de Verenigde Staten en later uitgebreid naar andere landen. De dienst is al eerder op verzet gestuit, zowel in de VS als in diverse Europese landen. Google is aan sommige bezwaren tegemoet gekomen door met speciale software gezichten, kentekenplaten en andere objecten onherkenbaar te maken.

De Griekse overheid eiste vorig jaar meer garanties voordat de Google-camera’s de weg op zouden gaan. In Duitsland ging Google op de knieën voor de eis dat op verzoek van betrokkenen ook de originele beelden van gezichten, kentekenplaten en huisnummers uit de database worden verwijderd. In een Engels dorpje versperden inwoners het camerabusje van Google de weg.

Google vindt een bewaartijd van 12 maanden van de originele opnamen ‘legitiem en gerechtvaardigd’ om de kwaliteit en accuratesse van zijn kaarten te garanderen en eventuele fouten bij het ‘vervagen’ van foto’s te kunnen corrigeren. Google zal daarom wereldwijd vasthouden aan een bewaartermijn van 12 maanden vanaf het moment dat de (vervaagde) foto’s zijn gepubliceerd in Street View.

De bewaartijd is echter volgens de EU-werkgroep ‘onevenredig’. Türk verwacht dat verbeteringen in de vervagingstechnologie van Google en een beter bewustzijn bij het publiek tot minder klachten zullen leiden.

De ‘Artikel 29 werkgroep databescherming’, voluit Working party on the Protection of Individuals with regard to the Processing of Personal Data, is samengesteld uit toezichthouders uit de 27 EU-lidstaten. Namens Nederland is het College Bescherming persoonsgegevens (CBP) vertegenwoordigd. Voorzitter van de werkgroep is Jacob Kohnstamm, die tevens voorzitter is van het CBP.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in