Mastenbroek wil bewustwording onder Europese burgers
Geert Kelfkens
Sommige IT’ers kennen Edith Mastenbroek misschien nog als woordvoerder van XS4ALL, de uit de hackerswereld voortgekomen internet service provider die tegenwoordig onderdeel is van telecombedrijf KPN. Eerder deed Mastenbroek werkervaring op bij Infodrome, een door toenmalig staatssecretaris Rick van der Ploeg opgezette projectgroep die een agenda voor de informatiesamenleving moest creëren.
"Dat was ontzettend leuk, ik kreeg de vrije hand bij het verzinnen van allerlei projecten, mede om de nieuwe generatie een stem te geven in de informatiemaatschappij. Samen met anderen hebben we bijvoorbeeld het Kabinet Online opgezet."
Tijdens Infodrome maakte Mastenbroek in 2000 nog een uitstapje naar de Verenigde Staten, waar zij een half jaar meedraaide in de verkiezingscampagne van Democratisch presidentskandidaat Al Gore. "Ik werkte voor een denktank die inhoudelijke adviezen gaf en hielp bij de voorbereiding van debatten. Het was zo’n beetje mijn taak elke dag een leuk ideetje ergens vandaan te plukken. Ik zat de hele dag alle websites van wetgevers in de staten te bekijken op nieuws zodat onze kandidaat daar leuk mee voor de dag kon komen."
Terug in Nederland kwam aan het als tijdelijk project bedoelde Infodrome na vier jaar een eind. Bij toeval hoorde Mastenbroek van ‘IT-advocaat’ Christiaan Alberdingk Thijm dat XS4ALL een nieuwe woordvoerder zocht. "Een geweldige kans, omdat ik al lang op zoek was naar een manier om in het bedrijfsleven te werken zonder mijn maatschappelijke interesse te hoeven wegcijferen. XS4ALL is eigenlijk meer een actieclub vermomd als bedrijf dan zo’n onderneming met alle hiërarchische verhoudingen van dien."
Al kort na Mastenbroeks aantreden eind 2002 bij de Amsterdamse internetaanbieder vroeg de Partij van de Arbeid haar of ze zich kandidaat wilde stellen voor het Europees Parlement. "In eerste instantie twijfelde ik, omdat ik pas begonnen was bij XS4ALL. In zo’n functie moet je minstens enige jaren werkzaam zijn, vond ik, want het duurt natuurlijk een tijd voordat je die techniek een beetje snapt. Maar dat ging eigenlijk vrij vlot. In de zomer van 2003 vroeg de PvdA me nogmaals of ik het niet wilde proberen. Nog vijf jaar wachten op de volgende verkiezingen leek me erg lang. Dus heb ik alsnog een sollicitatiebrief geschreven." De afloop is bekend: in juni van dit jaar werd Mastenbroek met 92.000 voorkeurstemmen gekozen in de zeven leden tellende PvdA-delegatie.
Mastenbroek kende het Europees Parlement al van binnenuit dankzij een stage in 1997, toen het Verdrag van Amsterdam werd uitonderhandeld. "Dat beviel me toen al heel erg goed. Het leek me ontzettend leuk om daar nog eens een poosje terug te keren. Bij XS4ALL merkte ik bovendien dat eigenlijk alle relevante wetgeving op het gebied van internet uit Brussel komt en niet uit Den Haag. Dáár wordt het debat gevoerd over hoe we de online-maatschappij gaan reguleren - áls we dat al moeten doen. Een ontzettend interessante discussie, omdat het nog zulk onontgonnen terrein is."