Nederland iets gezakt op ranglijst van e-readiness
Nederland weet zich weliswaar in de toptien te handhaven, maar zakt wel ‘marginaal’ af van de zesde naar de achtste plaats in de wereldranglijst. Binnen West-Europa staat Nederland op de vijfde positie. Overigens is de verschuiving deels te wijten aan het hanteren van een meer verfijnde meetmethode.
Uit het onderzoek blijkt dat Aziatische landen hun opmars voortzetten.
Hong Kong (van 10 naar 4) en Singapore (van 13 naar 6) zijn bijvoorbeeld flink hoger uitgekomen dan vorig jaar.
Meetmethode
De E-readiness van een land wordt door het IBM Institute for Business Value en de Economist Intelligence Unit afgemeten aan bijna honderd kwalitatieve en kwantitatieve criteria. De verschuivingen in de rangorde ten opzichte van vorig jaar zijn volgens de onderzoekers deels te wijten aan ‘verfijningen’ in het model, die hebben geleid tot een andere beoordeling van de digitale infrastructuur, van het wettelijke en beleidskader en van de manier waarop individuen en bedrijven digitale diensten gebruiken.
Nog steeds blijkt de ‘connectivity’ en de technologische infrastructuur een van de sterke punten van Nederland, dat de hoogste score haalt wat betreft breedbandpenetratie en betaalbaarheid. Ook het gebruik van mobiele telefoons behoort tot de wereldtop, maar het aantal Wi-Fi-hotspots is relatief laag.
Overheidsbeleid
Het ICT-beleid van de Nederlandse overheid staat wereldwijd op de vierde plaats. Wel laat de uitvoering en de effectiviteit van dit ICT-beleid te wensen over, aldus het rapport. Nederland scoort ook minder goed op internetveiligheid en krijgt zelfs een onvoldoende als het gaat om elektronische identificatie.
Verder behoort ons land niet tot de tien koplopers bij het gebruik van ICT door consumenten en bedrijven in de sociale en culturele sfeer. Ook wordt het belastingklimaat gekwalificeerd als onvoldoende aantrekkelijk voor startende ondernemers. Het complete rapport kan van de website van de Economist Intelligence Unit worden gedownload.