Sarkozy’s aanpak van internetpiraterij slaat in Nederland niet aan
Sarkozy’s plan is ontstaan uit besprekingen met de ISP’s en de FNAC, Frankrijks grootste muziek- en filmketen.
Het idee is om het internetverkeer in de gaten te gaan houden met bijvoorbeeld DPI, deep packet inspection. Vervolgens beslist een onafhankelijke instantie in samenwerking met een rechter of verkeer illegaal is. Zo ja, dan sturen de internetproviders een waarschuwing naar de desbetreffende overtreder. Als deze toch hardnekkig blijft doorgaan, dan wordt de internetverbinding afgesloten. Het voorstel wordt volgend jaar in behandeling genomen door het Franse parlement.
De Franse situatie is niet één op één vergelijkbaar met de Nederlandse. Anders dan in Frankrijk, is downloaden in Nederland in principe niet verboden, maar het verstrekken van onrechtmatige bestanden wel. Iemand die auteursrechtelijk beschermde werken zonder toestemming op een site ter kopiëring aanbiedt, is dus wel strafbaar, maar degene die dat bestand downloadt niet, tenzij hij of zij het ook op internet zet of via bijvoorbeeld P2P-systemen gelijktijdig uploading mogelijk maakt. De stichting tegen piraterij, BREIN, ziet het Franse model dan ook wel zitten. Sterker nog, ongeveer een jaar geleden hebben ze een stemming onder internetproviders gehouden over een soortgelijk systeem. Deze bleken echter verdeeld in twee kampen. Aan de ene kant heb je een groep die wel toegang wil blokkeren maar nooit naam, adres of woongegevens (NAW) wil afstaan, nodig voor de waarschuwing. Aan de andere kant zijn er bedrijven die wel NAW-gegevens willen verstrekken maar nooit de internettoegang willen afsluiten.
Nederlandse internetproviders als KPN en Casema vinden dat piraterij niet mag, maar dat verantwoording voor bestrijding niet bij de leverancier ligt maar bij de (bovennationale) overheid. Als er richtlijnen zijn, dan zullen zij zich er echter wel aan houden, mits de kosten ook vergoed worden. Het ministerie van Economische Zaken wil echter eerst uitgebreid in kaart brengen wat de omvang en de precieze effecten van internetpiraterij zijn, alvorens verdere maatregelen worden genomen.
Een DPI-systeem zoals de Fransen willen hanteren, is volgens XS4ALL overigens niet fullproof en erg duur. XS4ALL heeft al wel een klachtensysteem. Hierin treedt het bedrijf op als tussenpersoon en geeft het klachten door aan de klant. Pas bij veelvuldige herhaling of dringende zaken wil het bedrijf aan de klager NAW-gegevens verstrekken. Tot nu toe werkt dit systeem volgens XS4ALL goed en zijn mensen na een klacht gestopt.