Overslaan en naar de inhoud gaan

Behoefte aan PHP-expertise groeit

PHP wordt op 44 procent van de Nederlandse websites gebruikt, blijkt uit onderzoek van Nexen. De scripttaal voorziet in een efficiënte manier om bestaande applicaties aan elkaar te koppelen, online te maken en/of uit te breiden. “De ontwikkelcyclus is gewoon korter”, stelt Ivo Jansch, technisch directeur van Ibuildings, “mede doordat het geen gecompileerde taal is en omdat de drempels voor ontwikkelaars laag zijn.” Gartner-analisten geven hem daarin gelijk.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Zij zien bij ontwikkelaars een groeiende ontevredenheid over complexe platforms als .Net en J2EE, waardoor lichtgewicht- en dynamische open-sourcetalen als PHP en Ruby on Rails een populair alternatief worden, hoewel er nog een ‘gebrek aan strategische ondersteuning’ is.

Bedrijfskritischer
Algemeen directeur Jeroen Ste­phan van iBuildings, gespecialiseerd in online reserveringssystemen, denkt dat zijn bedrijf daar wel wat aan kan doen. “Tot nu toe komt PHP heel vaak bij bedrijven binnen via een ontwikkelaar of een systeembeheerder die er iets kleins mee maakt en langzamerhand wordt het steeds meer bedrijfskritisch. Dan komt het moment dat men zich afvraagt ‘hebben we daar wel ondersteuning voor, kunnen we ermee verder en hoe kunnen we de schaalbaarheid garanderen’.” Het bedrijf kijkt samen met de ontwikkelaars van de klant naar verbeteringsmogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld werkwijze, procesbeschrijvingen en performance. Juist ook omdat de basis voor de PHP-expertise via ontwikkelaars bij klanten ontstaat, komt iBuildings met name bij die bedrijven terecht die IT-afdelingen hebben die zelf ontwikkelen. “Wij worden gedreven door techniek en kennis. Bedrijven met eigen ontwikkelaars kunnen wij met onze ervaring goed helpen om op een betere manier te programmeren.” Jansch constateert dat er weinig PHP-scholing is. “We proberen opleidingsinstituten zover te krijgen die PHP-kennis op een hoger niveau te brengen; het wordt naar ons idee te weinig gedoceerd. Je ziet veel Java en Microsoft. PHP zie je meer van de onderkant komen van mensen die het als hobby doen.” Hij denkt wel dat het eenvoudiger is om iemand met een courante informaticaopleiding PHP te leren dan een PHP-hobbyist goede informaticaprincipes bij te brengen.

Serverkant
Dat betekent overigens niet dat de verschillende talen zonder meer uitwisselbaar zijn. Jansch: “PHP zit aan de serverkant en Javascript zit aan de browserkant en die twee werken samen.” Gartner ziet Javascript door de populariteit van ‘Ajax’-applicaties (waarin de ‘j’ staat voor Javascript) wel de overstap naar de server maken. “Perl is ook een scripttaal en meer een concurrent van PHP, maar iets complexer en moeilijker te leren. Ruby is nog iets meer objectgeoriënteerd dan PHP, maar heeft nog niet de draagwijdte van PHP. PHP wordt standaard meegeïnstalleerd met Linux”, zegt Jansch.
Dat PHP aan een opmars bezig is blijkt ook uit het feit dat het soms samen met de Oracle-database wordt gebruikt. Dat is een breuk met de ‘LAMP’-historie, waarin de open-sourceproducten Linux, Apache, MySQL en PHP meestal samen geïmplementeerd worden.
Erg belangrijk voor Ibuildings is dat het bedrijf als officiële vertegenwoordiger is aangewezen door Zend. Dat laatste bedrijf is opgezet door dezelfde mensen die PHP hebben ontwikkeld en richten zich nu met producten als Zend Studio (niet open source) op het professionaliseren van PHP-ontwikkeling. Met een eigen applicatieserver en een programmeerplatform maakt het het bieden van professionele ondersteuning zoals iBuildings die biedt een stuk makkelijker. Het gebruik ervan is volgens Jansch ook afhankelijk van de vraag of bij de klant al een applicatieserver draait of hoe de site gehost wordt.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in