Overslaan en naar de inhoud gaan

Pc van 100 dollar gaat 170 dollar kosten

Ooit droomde Microsoft-topman Bill Gates ervan dat in ieder huishouden een pc zou komen te staan. In de westerse wereld is dat bijna gelukt, maar in ontwikkelingslanden natuurlijk niet. Dat realiseerde Nicolas Negroponte, directeur van het Media Lab in Boston, zich ook. Hij begon het project One Laptop Per Child, dat een goedkope pc wil ontwikkelen voor arme schoolkinderen. Zeven landen hebben interesse getoond voor de goedkope computer, maar geld is nog niet op tafel gekomen.
Business
Shutterstock
Shutterstock


Op de onlangs in San Diego gehouden Red Hat Summit was het Chris Blizzard die een vurig pleidooi hield voor de goedkope laptop. Red Hat schreef de software voor het apparaat waarvan een prototype is verschenen.

Twee jaar langer
Op basis van de gebruikte onderdelen komt de prijs van dat apparaat nu uit op 170 dollar, niet de 100 dollar die de initiatiefnemers oorspronkelijk in gedachten hadden, maar Blizzard verwacht dat de prijs in de toekomst verder omlaag zal gaan. Bovendien moet de prijs worden afgezet tegen de beoogde levensduur van vijf jaar. Waar een gemiddelde notebook al na drie jaar wordt afgeschreven, moet de 100 dollar-laptop nog eens twee jaar extra mee. “Daar is hij ook op gemaakt”, aldus Blizzard. “Als je hem laat vallen gaat hij niet kapot. Bij de materiaalkeuze is ook rekening gehouden met de langere levensduur.”
De 170 dollar-laptop doet zeker niet onder voor een gemiddelde notebook. Er zit een 433 MHz AMD Geode LX-700 x86-processor in, een 256 MB DDR333 RAM-geheugen, 1 GB NAND Flash, 802.11 b/g WiFi Mesh, drie USB-poorten, een microfoon, luidsprekers en een web­cam. In kleurenstand blijft het verbruik beperkt tot 1 watt , een zevende van een standaardlaptop. In plaats van een halogeenlamp worden lichtgevende dioden gebruikt. Blizzard: “Een halogeenlamp slokt een derde van de energie in een notebook op. Je spreekt al gauw over een vermogen van 15 watt.” Bij zwart-witweergave zakt het verbruik verder tot een verwaarloosbare 0,2 watt. Aanvankelijk was het trouwens de bedoeling om standaard een dynamo mee te leveren, maar nu is die dynamo niet meer dan een optie. “Voor hete landen zullen we nog wel naar de batterijen moeten kijken,” zegt Blizzard. Ook het exclusieve gebruik van flashgeheugen brengt risico’s met zich mee. “Nadeel van flash is dat je niet telkens kunt schrijven naar een vaste sector op de harde schijf zonder slijtage. De software houdt daar rekening mee.”
Niet alleen de hardware is bijzonder. De laptops zijn uitgerust met een webbrowser, tekstverwerker (ABiWord), RSS-lezer, multimedia­software en spelletjes. De gebruikersomgeving, gebaseerd op Red Hat’s Fedora Core 6, is nagenoeg onherkenbaar. Blizzard: “Kinderen moeten het kunnen gebruiken ook als ze niet kunnen lezen of schrijven, dat hebben we met symbolen opgelost. De bestandsstructuur van een pc heb je hier niet.”
Negroponte hoopt in oktober te beginnen met de massaproductie van de laptop, die XO wordt gedoopt. Nigeria alleen al wil 3 miljoen notebooks bestellen. Waar Negro­ponte echter geen rekening mee had gehouden, is ongewenste concurrentie. India wil proberen om een goedkope laptop te maken die nog geen 50 dollar kost. Maar wat pas echt kwaad bloed heeft gezet bij Negroponte is dat Intel een soortgelijke, frisblauwe Classmate PC heeft gepresenteerd. Op de Amerikaanse tv haalde Negroponte flink uit tegen de fabrikant omdat die de laptops onder de kostprijs zou willen verkopen, en een humanitair project de grond inboren. En Negroponte vermoedt ook wel waardoor dit komt: in de 100 dollar-laptop zit een chip van AMD. “Ik moet Negroponte hier gelijk geven,” zegt Chris Blizzard. “In dit soort projecten moet je volgens mij zoveel mogelijk samenwerken.” Het gaat niet om commerciële belangen.” Blizzard ontkent geruchten dat de makers van de 100 dollar-laptop een snellere processor zijn gaan gebruiken met het oog op eventueel gebruik van Windows. “Dat van die snellere processor klopt, maar niet vanwege Windows.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in