Overslaan en naar de inhoud gaan

Diepte-effect iOS 7 komt uit ruimtevaart

iOS 7 brengt een forse verandering mee in de grafische interface, die Apple jarenlang nagenoeg ongewijzigd liet. De nieuwe iconen vormen een bron van discussie - of ze mooi zijn of niet, ouderwets of juist modern. Daarmee sneeuwt een fascinerend vernieuwing die Apple introduceerde, een beetje onder: het diepte-effect van de elementen die zich direct onder het beeldscherm bevinden, waardoor menu's lijken te drijven op het beeldschermglas.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het is allemaal gezichtsbedrog, ogen bedrogen of trompe-l'oeil zoals dat in de beeldende kunst heet. De hersenen worden gevoed met informatie die ze anders interpreteren dan de werkelijkheid is, waardoor een ze een effect creëren dat er eigenlijk niet is.

Dingen zijn niet wat ze lijken

De hersenen hebben geleerd de lengte van objecten in te schatten op basis van de hoek tussen de twee uiteinden ervan, ten opzichte van de oogpupil. Bij twee identieke objecten lijkt daardoor degene die ver weg is kleiner dan die het dichtst bij is, terwijl dat dus niet zo is. Zo lijken objecten die dichtbij langs ons bewegen sneller te gaan dan die ver weg met dezelfde snelheid gaan.

Apple heeft dit effect gebruikt om een reeks virtuele lagen ten opzichte van elkaar te laten bewegen en te dimensioneren. Het toestel gebruikt verschillende sensoren om die beeldlagen aan te sturen. De techniek die Apple gebruikt, is afgeleid van die waarmee de besturing van raketten wordt geregeld. Een elektronische gyroscoop, een element dat met een bekende frequentie vibreert onder invloed van een elektrisch spanningsveld, heeft de neiging weerstand te bieden aan elke beweging die het apparaat maakt. Met de informatie die daaruit komt, kan de processor bepalen in welke richtingen met welke snelheid de smartphone of tablet beweegt. Daarnaast krijg de processor nog informatie van andere sensoren zoals de versnellingsmeter.

Het besturingssysteem gaat ervan uit dat het oppakken en naar het gezicht bewegen om te zien wat er op het scherm staat, de eerste beweging van het toestel is. Vervolgens kan van die uitgangspositie de verandering in de houding van het toestel worden berekend om de dimensies van de verschillende virtuele lagen te herberekenen.

Geen gyroscoop: geen iOS 7

Het ontbreken van een elektronische gyroscoop in iPhones van het type 3GS en ouder en in de eerste generatie iPads is ook de belangrijkste reden dat iOS 7 niet geschikt is verklaard voor deze apparatuur.

ITworld, dat deze techniek beschrijft, vreest dat wanneer deze mogelijkheid ter beschikking komt van onafhankelijke ontwikkelaars er veel mee geëxperimenteerd gaat worden. Dat kan vervolgens tot forse irritatie bij eindgebruikers leiden voordat uiteindelijk iedereen de juiste manier heeft gevonden om dit verstandig toe te passen. Dan ligt er echter wel een hele nieuwe generatie apps klaar waar we ons nu nog nauwelijks een voorstelling van kunnen maken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in