Overslaan en naar de inhoud gaan

Gehackt ... dankzij Barbie!

Met Hello Barbie betreedt Barbie cyberspace: Mattel heeft spraakherkenningstechnologie en wifi toegevoegd om een 'onderhoudende en unieke Barbie-ervaring' mogelijk te maken.
barbie
© CC0 (pixabay)
CC0 (pixabay)

De vraag is of dat een onschuldige ervaring is, en blijft. De Amerikaanse nieuwszender NBC liet zien hoe beveiligingsonderzoeker Matt Jakubowski erin slaagde het besturingssysteem van een Hello-Barbie-pop te kraken. De informatie die hij daarbij buitmaakte is verre van onschuldig, zei Jakubowski. Hij bemachtigde wifi-netwerknamen, identificatiegegevens en MP3-bestanden. Daarmee zou hij naar eigen zeggen de 'thuisbasis' van Barbie kunnen lokaliseren, het netwerk ter plaatse kunnen binnendringen en ook alles kunnen beluisteren wat de pop heeft opgenomen.

Het laatste is bijzonder bedreigend voor de privacy van het kind. Wat het wisselt met de Barbie-pop, wordt opgeslagen in de cloud. Ouders kunnen daar desgewenst ook rapportages van krijgen. En een sprekende pop die echt met je lijkt te praten, is natuurlijk het ideale 'dagboek' waar kinderen confidenties doen die niet bedoeld zijn om te delen met derden.

Producent start security bonus-programma

ToyTalk, dat voor Mattel het besturingssysteem van Hello Barbie ontwierp, ging tegenover NBC niet zover dat het claimde dat Hello Barbie onhackbaar is. Maar volgens oprichter en chief technology officer Martin Reddy hebben Mattel en ToyTalk wel hun uiterste best gedaan om een veiligste omgeving voor ouders en hun kinderen te creëren. ToyTalk heeft inmiddels een beloningsprogramma opgetuigd om de beveiligingsgemeenschap te inspireren tot pogingen om Hello Barbie te hacken.

Dat maakt de Campagne voor een kindertijd zonder commercie niet minder kritisch over Hello Barbie. Dat heeft maar liefst 8 redenen geformuleerd waarom Hello Barbie niet in de kinderkamer hoort:

  1. Privéconverstaties van kinderen zouden niet gedeeld moeten worden met bedrijven of vreemden.
  2. Hello Barbie kan gebruikt worden om te adverteren voor andere Mattel-producten, maar ook films en muziek.
  3. Hello Barbie ondermijnt de creativiteit in het spelen.
  4. Toezicht zou geen onderdeel uit moeten maken van kinderspel.
  5. Kinderen verdienen een echt luisterend oor, geen robot.
  6. Hello Barbie lijdt aan hetzelfde probleem als alle Barbie-producten: het geeft meisjes een onrealistisch beeld van wat het is vrouw te zijn.
  7. Ook ouders zouden privéconversaties van hun kinderen met poppen niet moeten kunnen beluisteren.
  8. Hello Barbie is kwetsbaar voor datalekken.

Voor de meisjes die met Hello Barbie spelen zijn dat soort zorgen ver weg. Die vinden het speelgoed fantastisch, blijkt uit de reportage van NBC.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in