Macintosh 29 jaar op de markt
Grootste geheimhouding
De marketingafdeling van Apple had zich ingespannen om zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan de introductie te geven. Analisten en journalisten kregen, onder strikte geheimhouding, de beschikking over teksten en beelden. Wie het waagde om die geheimhouding te doorbreken, kreeg moeilijkheden. Een journalist van een Amerikaanse krant, die op een feestje even zijn nieuwe Macintosh T-shirt aandeed, kreeg daar enorme heisa mee. Op het T-shirt stond een Picasso-achtig logo voor de nieuwe computer. Ook voor dat logo gold de strengste geheimhouding.
Geheel nieuwe benadering
Nu zijn we gewend aan een computer met muisbediening en een grafische interface (hoewel Microsoft daar nu juist weer vanaf is gestapt met Windows 8 en aanraakschermen) maar in 1984 was het gloednieuw. Aanvankelijk zou de Macintosh worden ontwikkeld als een 'gewone' computer met toetsenbord, maar na een rondleiding door het laboratorium van Xerox werden de plannen drastisch gewijzigd. Xerox had de muis al in 1963 bedacht, maar er verder nooit iets praktisch mee gedaan. Het team van Apple deed dat wel en dus kon de wereld kennismaken met het fenomeen grafische interface en muis.
Begin van een hele serie
De allereerste Macintosh, met zwart/wit scherm en een werkgeheugen van 128 kilobyte, bleek de stamvader te zijn van een hele reeks vervolgcomputers. De nakomelingen van de eerste Mac kregen allerlei extra's, zoals een kleurenscherm, grotere geheugens en een aparte vormgeving. Wat echter bleef was de muis met enkele knop, tot op de dag van vandaag een eigenaardigheid van Apple.
Het geheim gehouden nieuwe logo voor de Macintosh:
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee