Overslaan en naar de inhoud gaan

Rabobank vervangt bankpas door mobieltje

Rabobank wil de chipknip en de pinpas vervangen door de mobiele telefoon. De bank heeft daartoe zelf een belbedrijf opgetuigd, dat komende woensdag operationeel wordt. Vanaf halverwege volgend jaar kunnen klanten hun mobieltje van Rabobank daadwerkelijk gebruiken als bankpas. "De mobiele telefoon is de portemonnee van morgen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

"

"Wij zijn er zeker van dat binnen afzienbare tijd het merendeel van de betalingen via de mobiele telefoon loopt", zei Rabobank-bestuurder Piet van Schijndel vandaag bij de presentatie van de nieuwe betaalwijze. "De vraag is niet of het gebeurt, maar hoe snel. Want de technologie is zo verder gevorderd dat je van een mobiele telefoon een veilig betaalinstrument kunt maken."

Klanten van Rabo Mobiel kunnen hun telefoon vanaf woensdag gebruiken voor internetbankieren. Deze eerste stap betekent kortweg dat de internetsite ook op de mobiele telefoon beschikbaar komt. De handelingen voor een transactie blijven hetzelfde, zodat ook identificatie nodig is via een speciale kaartlezer die Rabobank hiervoor hanteert. Die kaartlezer wordt vanaf april volgend jaar in de telefoons geïntegreerd.

Vanaf komende zomer kunnen ook de betaalmethoden van de chipknip en pinpas in de telefoon worden opgenomen. Een RFID-chip zorgt ervoor dat klanten hun telefoon alleen maar voor de kaartjesautomaat op een station hoeven te houden om een ticket te kunnen kopen. De betalingen worden beveiligd met een variant van de pincode die geschikt is voor de telefoon.

Rabobank en de Nederlandse Spoorwegen gaan volgend jaar samen een omvangrijke proef houden met de mobiele betaalwijze. Datzelfde geldt voor de exploitant van parkeergarages Q-Park en een groot detailhandelsconcern, naar verluidt Albert Heijn.

Voor de introductie van de betaalwijze is een nieuwe onderneming opgericht, waarin de bank al 40 à 50 miljoen euro heeft gestoken: Rabo Mobiel. Daarin is Rabobank met een belang van 80 procent de grootste aandeelhouder. De andere 20 procent is gelijk verdeeld tussen entertainmentbedrijf Talpa en Orange, dat het mobiele netwerk regelt. Talpa draagt er zorg voor dat consumenten op hun telefoon ook televisie kunnen kijken en muziek kunnen luisteren.

Rabobank hoopt volgend jaar 150.000 tot 200.000 klanten te werven voor de combinatie van bellen en bankieren. Binnen enkele jaren moeten dat er 700.000 zijn. De dienst is uitsluitend beschikbaar voor klanten van Rabobank. Zij kunnen kiezen uit een eenvoudig pakket met een simkaart of een duurdere variant waarbij ook de
telefoon wordt geleverd. Bellen gaat 10 cent per minuut kosten en voor 10 euro kunnen abonnees onbeperkt mobiel internetten. Nadeel is wel dat mobiele telefoons die ook geschikt zijn om als bankpas te fungeren pas vanaf volgend jaar zomer op de markt komen. (anp)

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in