Overslaan en naar de inhoud gaan

50 jaar IT: Desktop-Linux doet er niet meer toe

Het is een zelfspottende eeuwige voorspelling in de open source wereld: vólgend jaar wordt het jaar van Linux op de desktop. De open source concurrent van Windows weet Microsofts macht maar niet te doorbreken. Maar dat hoeft eigenlijk niet meer.
Linux Tux

Ooit opgezet als educatief experiment is Linux dankzij de open source aard in hoog tempo doorontwikkeld, omarmd en uitgebreid. Het besturingssysteem draait tegenwoordig haast overal: op servers, supercomputers, smartphones, IoT-apparaten, enzovoorts. Op pc’s wil het maar niet vlotten.

AG Connect bestaat 50 jaar

AG Connect 50 jr logo
AG Connect 50 jr logo

Deze maand publiceren we verschillende artikelen en blogs rond dit thema

Novell en Lindows

Zelfs in Microsofts moeilijke tijden qua Windows-acceptatie is het Linux niet gelukt om marktaandeel van betekenis te boeken. Traditionele Linux-leveranciers en slimme ondernemers als Michael Robertson hebben geen desktopdoorbraak bewerkstelligd. SUSE/Novell maar ook Lindows (later Linspire) spelen niet meer mee.

Het impopulaire Vista en het omstreden 8 moesten het vooral opnemen tegen hun eigen voorgangers: respectievelijk XP en 7. Daarna pas komt het relatief kleine Mac OS X (tegenwoordig macOS) in beeld, dat het in de wereldwijd haperende pc-verkoop goed doet voor Apple. Linux op de desktop volgt op afstand hierachter, met minimaal marktaandeel.

Windows-wereld

De pc is een Windows-wereld, die ook dissidenten uiteindelijk weer weet terug te winnen. Zo is het wereldberoemde Linux-voorbeeld van de gemeente München recent weggestemd. De grote Duitse stad is begin deze eeuw overstag gegaan voor het open source besturingssysteem, maar komt daar nu op terug. Op de valreep van 2017 heeft een politiek anders samengestelde gemeenteraad besloten om terug te keren naar Windows.

De kostbare migratie voor zo’n 35.000 gebruikers, in verschillende gemeente-onderdelen en panden, wordt dunnetjes overgedaan. Windows 10 is de bestemming voor een nieuwe migratie; vanaf LiMux maar ook nog vanaf Windows XP en 7. Geschatte kosten: bijna 50 miljoen euro. Geschatte looptijd: 2020 tot 2022.

Developers, developers, developers

Overigens is er in 2016 nog een nieuwe Linux-distributeur opgestaan. Een wel heel onverwachte: Microsoft. Nee, de oude grap over ‘Microsoft Linux’ is niet tot werkelijkheid geworden, maar de Windows-maker heeft wel het open source besturingssysteem omarmd. Door het op te nemen in Windows 10, als makkelijk downloadbare en geïntegreerde omgeving. Handig voor developers.

Ondertussen heeft Linux als ondergrond voor Google’s Android een veel groter publiek bereikt. De massamarkt van de smartphone is vele malen groter dan de Windows-gedreven pc-wereld. Bovendien hapert die wereld qua verkoop. Het jaar van Linux op de desktop komt niet meer. Hoeft ook niet meer?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in