Chip kan nu echt breinfunctie overnemen
Tot nog toe moest die ingebrachte apparatuur echter met draden verbonden zijn met de apparatuur buiten het lichaam, wat het gebruik in praktijk lastig maakt.
De neurochip die de onderzoekers van de Nanyang Technological University (NTU Singapore) hebben ontwikkeld, maakt het mogelijk die communicatie draadloos te laten verlopen. De chip heeft aan heel weinig stroom genoeg, wat gunstig is voor een implantaat op een positie waar weinig plek is voor een accu. Er bestonden wel al vergelijkbare implanteerbare chip die draadloze communicatie mogelijk maakten, maar de accuratesse van de overdracht was veel lager en bovendien moest de batterij vaak worden herladen. Bovendien moeten voor een zinvolle werking van de neuroimplantaten grote hoeveelheden data worden verzonden.
Data-analyse in de schedel
De chip van de NTU is zo ontworpen dat hij al veel van de signalen uit het brein in de schedel kan decoderen en analyseren. Vervolgens worden de gegevens sterk gecomprimeerd en naar een kleine ontvanger op het lichaam verstuurd. Er is daardoor veel minder dataoverdracht nodig en over een kleine afstand waardoor veel energie kan worden bespaart. De onderzoeksleider zegt dat de chip ongeveer honderd maal efficiënter is dan bestaande implanteerbare chips.
Doordat ook de meet- en regelapparatuur steeds efficiënter met energie omgaan, komt het punt in zicht waarop patiënten met een kleine draagbare unit zich veel gemakkelijker kunnen verplaatsen.
De onderzoekers zien ook toepassingen voor de chip in het Internet of Things. De chip is goed in het analyseren van data en daar afwijkende patronen in te herkennen. Zo kunnen bewakingscamera's met deze chips alleen opnames vastleggen wanneer er verdachte bewegingen worden ontdekt door de chip. De chip heeft een afmeting van 5 x 5 mm.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee