Overslaan en naar de inhoud gaan

Communicatie zonder hickups

Tijdens de storm met code rood was 112 niet meer bereikbaar. Gemeenten twitterden dat stormschade alsnog kon worden gemeld via hun webformulieren. Zo'n site wordt daardoor onbereikbaar, want die is niet ontworpen op een flashmob (= legitieme DDoS-aanval als gevolg van zo'n oproep).
Communicatie
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Het nummer van de gemeente (14+netnummer) raakt overbelast. Dan volgt een NL-Alert om 112 alleen te bellen als het acuut is, maar ondanks de specificaties van Cell Broadcasts komen die meldingen niet altijd aan.

Communicatie is dusdanig belangrijk geworden dat uitvallen ervan de maatschappij ontwricht.

Het moedwillig uitschakelen, storen of afluisteren van communicatie is dus uiterst effectief bij conflicten. Tijdens WWII stoorden de geallieerde strijdkrachten jachtvliegers, radarsystemen en andere communicatie van de Duitsers. Die hoorden al dat gestoor en merkten daartussen de gecrypte voicecommunicatie via het uiterst geheime digitale SIGSALY-systeem gelukkig niet op: dat klonk als nog een storingsfrequentie.

Om geen last te hebben van jamming, interferentie en afluisteren wordt tegenwoordig onder andere FHSS gebruikt. Frequency-hopping spread spectrum is een techniek waarbij radiosignalen snel van frequentie wisselen via een random patroon dat alleen zender en ontvanger kennen. Daarmee wordt een bericht lastig te onderscheppen, dus lastiger af te luisteren. De Duitsers gebruikten dit soort technieken al in WWI zodat anderen hun communicatie niet konden afluisteren.

Tijdens WWII verworven Hollywoodster Hedy Lamarr en haar buurman de componist George Antheil een patent om met FHSS radiografisch torpedo's te besturen die je niet kon storen. En dat met zo veel mogelijk bestaande middelen. Als randomgenerator namen ze een geperforeerde papieren rol voor pianola's. In de torpedo moest ook zo'n rol geplaatst worden. Wie weet een leuke aanleiding voor een tentoonstelling in het met uitzetting bedreigde pianolamuseum? Misschien zijn er nog rollen met random noise? Kunnen we museale witte ruis horen op de pianola.

Hollywood zou Hollywood niet zijn als daar geen film van komt. 

Het leger, verblind door Hedy's schoonheid, zette haar in voor het inzamelen van geld. Omgerekend naar nu haalde zij 343 miljoen dollar op; geen slecht resultaat. Hun idee werd door de US Navy pas vanaf de 1960er jaren gebruikt en is nu samen met voice-encryptie de standaard voor militair radioverkeer. De papieren rol is vervangen door cryptografische algoritmiek zodat zender en ontvanger alleen de FHSS-sequenties kennen. Hun werk heeft bluetooth en wifi mede vormgegeven.

Hun invloedrijke patent leverde hen postuum een plek in de Inventors Hall of Fame. En terecht. Hun werk wordt tot op de dag van vandaag gebruikt en geciteerd. Bijvoorbeeld in een patent uit 2012, gericht op de almaar toenemende hoeveelheid dataverkeer via radiosignalen waarbij je interferentie wilt reduceren om datadisruptie te voorkomen.

Hollywood zou Hollywood niet zijn als daar geen film van komt. Hij is net uit en heet Bombshell: The Hedy Lamarr Story. De New York Times is er nu lovend over. Destijds smulde die krant er ook al van: die plaatste haar uitvinding in de red hot-categorie. Code rood is van alle tijden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in