Eerste gemeenten stappen af van digitaal vergaderen
‘Het online vergaderen kent zijn beperkingen’, aldus een woordvoerder van de gemeente Twenterand tegenover Binnenlands Bestuur. Vooral het peilen van reacties en het voeren van een goed debat komen in een digitale vergadering niet goed uit de verf. Dat geldt ook voor Zaanstad. ‘Het is lastig om het debat digitaal met elkaar te voeren. Je mist de interactie’, vertelt griffier Jorrit Jongbloed. Bloemendaal sluit zich daarbij aan. 'Het debat komt in een fysieke bijeenkomst beter tot zijn recht', aldus een woordvoerder van de gemeente Bloemendaal.
Trouwzaal
Om de raadsleden voldoende afstand tot elkaar te laten houden worden in Twenterand de schuifwanden van de raadszaal geopend, waardoor de hal bij de raadszaal wordt betrokken. Ook de trouwzaal wordt aan de raadszaal geknoopt. Publiek en steunfractie zijn niet welkom. De vergaderingen worden wel live uitgezonden. Fractievoorzitters of woordvoerders zitten aan de raadstafel en voeren het woord vanaf hun eigen plaats en niet vanaf de katheder. Ook de portefeuillehouder voert het woord vanaf de eigen plaats. Raadsleden die willen interrumperen, kunnen dat vanaf een katheder aan de kant van de hal doen.
Gemis aan interactie
De bestuurders van gemeenten, provincies en waterschappen missen voorlopig nog een goed digitaal vergadersysteem dat in staat is met hogere snelheid te schakelen bij het opnemen van de presentie of bij een hoofdelijke stemming en in staat is om alle volksvertegenwoordigers gelijktijdig in beeld te brengen. "Het gaat goed, maar ideaal is het niet", zo concludeert de commissie voorlopig.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee