Flash sterft aangekondigde dood
Voor ontwikkelaars is het dus zaak hun producten die nog gebruik maken van de plugin, voor die tijd om te bouwen. Vanaf eind 2020 zal geen enkele populaire browser de plugin nog ondersteunen. Adobe Flash is wellicht de meest gehate plugin, door het gigantisch aantal beveiligingslekken dat er in de loop der jaren in is gevonden. Maar de plugin kampte ook regelmatig met inefficiënt geheugen- en energiegebruik zodat de prestaties van browsers daar onder te lijden hadden. De aankondiging komt vermoedelijk voor beheerders als een zegen. Het is weer een mogelijkheid minder voor cybercriminelen om makkelijk systemen binnen te komen.
Toch waren ontwikkelaars wel blij met de mogelijkheden die Flash biedt. Zeker voor dat het gebruik van HTML5 gemeengoed werd, bood Flash eigenschappen die op een andere manier niet of lastiger te realiseren waren, met name op het gebied van videoweergave. "Waar wij de behoefte zagen om inhoud en interactiviteit naar een hoger niveau te tillen, innoveerden wij om aan de behoefte tegemoet te komen", zegt de woordvoering van Adobe in een verklaring. "Als een format niet bestond, vonden wij er een uit zoals met Flash en Shockwave.
Flash vulde behoefte in
Naarmate het web zich verder ontwikkelde werden deze formats door de community overgenomen en zelfs de basis voor nieuwe standaarden, en zo een essentieel onderdeel van het web." Flash en Shockwave werden overigens geen van beiden door Adobe uitgevonden, maar komen van Macromedia dat in 2005 door Adobe werd overgenomen.
Adobe zegt nu dat inmiddels open standaarden als HTML5, WebGL en WebAssembly zo ver zijn uitontwikkeld en integraal onderdeel van browsers dat het gebruik van plugins overbodig wordt. Toch is nog ongeveer 17 procent van alle websites afhankelijk van Flash, schat Google in.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee