Foto: Openheid via internet leidt tot schonere keukens
Naar de gang van zaken in de keuken moeten restaurantbezoekers gewoonlijk raden. De Voedsel- en Warenautoriteit controleert en keurt weliswaar, maar de rapporten zijn niet openbaar. Daarin kan binnenkort wel verandering komen, want vorige week liet minister Hoogervorst de Tweede Kamer weten gegevens van controles door de VWA via het internet voor het publiek openbaar te willen maken. Wat de minister wel en wat hij niet op het internet wil publiceren, laat hij de kamer begin volgend jaar weten. Dan wordt ook bekend wanneer de website met keuringsgegevens operationeel zal zijn. Een woordvoerder van de minister verwacht dat de eerste webpagina’s met keuringsgegevens in de loop van volgend jaar online zijn. In New York bracht openbaarmaking van inspectierapporten van 18000 restaurants in de stad, twee jaar geleden, in korte tijd een dramatische verbetering van de hygiënische omstandigheden in de horeca teweeg. Restauranthouders waren in eerste instantie niet erg gelukkig met het besluit van de gemeentelijke gezondheidsdienst de keuringsrapporten openbaar te maken, vooral ook omdat de lancering van de website veel aandacht van de media kreeg. Inmiddels wordt de site met de keuringsrapporten zo’n twintigduizend keer per dag bevraagd, met pieken vlak voor lunch en diner, en herkennen de restauranthouders de site als een kans om zich onderscheiden. De CIO van de gezondheidsdienst wist de leverancier van het systeem, de Amerikaanse firma Information Builders, onlangs te melden dat het aantal restaurants met een goed keuringsrapport in het afgelopen jaar is opgeklommen tot boven de 65 procent. In de periode tussen 1985 en 2001 schommelde het percentage restaurants met een goede evaluatie rond de 30 procent.