Overslaan en naar de inhoud gaan

Langere batterijduur grote troef nieuwe Intel-chips

Intel lanceert deze week de 4e generatie van zijn Core-processorlijn, codenaam Haswell. De belangrijkste verbetering zit in het aanzienlijk lagere energieverbruik. Vooral laptops en tablets zullen daarvan profiteren.
4th generation Core i
© Intel
Intel

De verkoop van de nieuwe Core-processors begint op dinsdag 4 juni. Zaterdag gaf Intel al de – tot dusver geheime – specificaties en prijzen van de quad-coremodellen vrij. Details over de dual-coreversies volgen binnen enkele dagen.

Op de jaarlijkse vakbeurs Computex die vanaf 4 juni in Taiwan wordt gehouden zullen veel computerfabrikanten nieuwe pc’s op basis van de Haswell-generatie presenteren. Enkele Aziatische fabrikanten waaronder Asus kondigden dit weekend al enige modellen aan. Grote fabrikanten als Acer, Dell, HP volgen waarschijnlijk op de voet.

Grote sprong in batterijduur bereikt

Intel gaat er prat op dat Haswell in vergelijking met zijn voorganger Ivy Bridge de grootste verbetering ooit in batterijduur biedt. Interne tests van de chipfabrikant zelf laten een sprong zien van 6 naar 9,1 uur bij het afspelen van HD-videobeelden op een ultrabook met Core i7-processor. Op de MobileMark 2012-benchmark scoort de 4e Core-generatie 8,3 uur. Bij zijn voorganger was de accu na 6,1 uur leeg. De standby-tijd is zelfs spectaculair verbeterd, van 4,5 dagen naar 10 tot 13 dagen.

De nieuwe zuinigheid is bereikt dankzij een microarchitectuur die van de grond af aan nieuw is ontworpen, terwijl het productieprocédé op basis van Tri-Gate 3D-transistors van 22 nanometer ongewijzigd is gebleven. Een vergelijkbare Core i7 voor ultrabooks had bij Ivy Bridge nog 20 watt nodig (17W voor de CPU en 3W voor de chipset), bij Haswell is dat gereduceerd tot 15 watt.

Grafische performance maakt aparte videokaart vaak overbodig

Naast de batterijduur hebben de ontwerpers hun energie vooral gestoken in de geïntegreerde grafische processor, die volgens Intel een aparte videokaart in veel gevallen overbodig maakt. Er zijn modellen ontwikkeld met 6 GPU-cores (GT1), 20 GPU-cores (GT2) en 40 GPU-cores (GT3/GT3e). Bij Ivy Bridge was het palet beperkt tot 6 of 16 grafische cores.

De nieuwe HD Graphics-varianten met een GT1 of GT2 bieden zo’n 40 tot 50 procent betere performance ten opzichte van hun voorgangers in de Ivy Bridge-generatie van een jaar geleden. Afhankelijk van de specificaties en het toepassingsgebied (ultrabook, laptop, all-in-one, desktop) biedt Intel een trits varianten aan in de HD Graphics 4000- en 5000 serie.

Voor de derde, best presterende GPU-variant met 40 cores (GT3) heeft Intel een aparte merknaam bedacht: Iris Graphics en Iris Graphics Pro. De Pro-versie (GT3e) heeft ook nog 128 MB geheugen in de CPU-module ingebouwd om de grafische prestaties verder op te krikken. De topmodellen zouden een performanceverbetering met een factor 2 bieden vergeleken met Ivy Bridge.

All-in-one is voor Intel de nieuwe desktop-pc

Traditionele desktop-pc’s zijn in de verkoopcijfers op de terugtocht. In zijn promotie van Haswell geeft Intel weliswaar hoog op over de ‘all-in-one’ als bureau-pc met een “dramatisch verbeterde gebruikerservaring”, maar de meeste aandacht gaat toch uit naar mobiele toepassingen.

Toch heeft de vierde generatie Core-processors ook op de desktop wel degelijk wat te bieden. Naast de duidelijk hogere grafische performance gaat het volgens Intel om een verbetering van de algehele prestaties met 10 tot 15 procent. Onafhankelijke reviewers als het Nederlandse Hardware.info stelden overigens met de geteste quadcoremodellen een gemiddelde prestatiewinst van slechts 7 tot 10 procent vast. Wat dat betreft bood Ivy Bridge vorig jaar een veel grotere prestatiesprong ten opzichte van zijn voorganger Sandy Bridge uit 2011.

Voor meeste Core-processors is nog aparte chipset nodig

De chipset die allerlei I/O-taken zoals als USB-poorten en SATA-schijven regelt– tot dusver een aparte component - is bij een deel van de 4e Core-generatie (de U-serie voor ultrabooks) in de centrale processoreenheid geïntegreerd. Ook bij Haswell is echter voor de meeste processors nog een aparte 1-delige chipset nodig, al verhuizen steeds meer functies naar de CPU zelf. Intel komt hiervoor met de nieuwe Z-serie chipsets, die vooral verbeteringen bieden wat betreft het aantal (6) ondersteunde USB 3.0- en SATA 600-poorten.

Tientallen modellen in aantocht

Het aanbod van Haswell-processors voor mobiele pc’s is onderverdeeld in laptops (H-serie, M-serie) en ultrabooks (U-serie, Y-serie). Voor desktop-pc’s zijn naast de ‘mainstream’-producten een serie energiezuinige modellen (S-serie, T-serie) en de overklokbare K-serie voor ‘enthousiastelingen’ voorzien.

Alleen al voor mobiele toepassingen zijn tientallen modellen in aantocht, met als klapstuk de Core i7-4930MX op 3 GHz van 1096 dollar. Die is met zijn 57 watt verbruik wel een stroomvreter. Voor 378 dollar is de wat minder gulzige (47 watt) Core i7-4800MQ op 2,7 GHz leverbaar. De prijzen van de veel energiezuiniger dual-coremodellen in de U-serie zijn nog niet officieel bekendgemaakt.

Paradepaardje voor de desktop is de overklokbare Core i7-4770K van 339 dollar. In eerste instantie brengt Intel 6 Core i7’s en 6 Core i5’s met 4 cores voor de desktop in stelling. Later volgen naar verwachting ook Core i5-modellen, Pentiums en Celerons.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in