Overslaan en naar de inhoud gaan

NBIP: “DDoS-aanvallen blijven evolueren”

De NBIP, de Nationale Beheersorganisatie Internetproviders, zag in het eerste halfjaar van 2018 een toename van het aantal DDoS-aanvallen bij deelnemers van de NaWas, de Nationale Wasstraat. Volgens de organisatie is het einde van de DDoS-malaise nog lang niet in zicht, en evolueren de aanvallen nog steeds.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Dat staat in het halfjaarrapport van de organisatie. De geregistreerde DDoS-aanvallen zijn nog steeds klein,complex en gericht. Vergeleken met het eerste halfjaar van 2017, is er in de eerste zes maanden van dit kalenderjaar wel een kleine toename te bespeuren. Het aantal steeg van 420 aanvallen in begin 2017 naar 555 in het eerste halfjaar van 2018. Dit is een stijging van 2,3 naar ruim 3 aanvallen per dag.

De NBIP geeft aan geen reden te zien waarom het aantal DDoS-aanvallen zou afnemen, waardoor de kans groot is dat het recordaantal van 826 dit jaar gebroken wordt, en het aantal aanvallen waarschijnlijk boven de 1000 zal uitkomen. 

Gelijk gemiddelde, hogere uitschieters

In de eerste helft van 2018 zag de NBIP geen bijzondere, complexe aanvallen. Wel werd een aantal grote aanvallen van boven de 40Gbps geregistreerd, een trendbreuk in vergelijking met 2017. De grootste aanval vond volgens de organisatie in juni van dit jaar plaats, toen werd een aanval van 68 Gbps verwerkt. 

Hier betrof het een gecombineerde aanval van een SSDP en DNS amplification en deze duurde ongeveer 10 minuten. Dit betrof 1 aanval, en met 3 aanvallen in januari en februari van meer dan 40 Gbps erbij, waren er ondanks deze trendbreuk met vorig jaar nauwelijks grote aanvallen.

In de eerste helft van 2018 bestond de overgrote meerderheid van 486 DDoS-aanvallen (87,6 procent) uit grootten van minder dan 10 Gbps. Dit verschilt nauwelijks met het percentage in de eerste helft van 2017: 87,3 procent. Ook de gemiddelde grootte van een aanval blijft vrijwel gelijk.

Nieuwe typen aanvallen

Er zijn door de NBIP in de eerste helft van 2018 welgeteld 13 nieuwe type DDoS-aanvallen gezien. Hoewel amplification-aanvallen het vaakst voorkomen, heeft de organisatie vooral nieuwe flood-aanvallen gezien. Laatstgenoemde zijn DDoS-aanvallen waarbij meerdere computers tegelijk pakketjes sturen naar een server. Veelal worden ‘halve’ berichten gestuurd die ervoor zorgen dat de server verstoord raakt.

In dit eerste helft van 2018 zag de NBIP bijvoorbeeld de volgende flood-aanvallen, waarbij misbruik wordt gemaakt van (oude) protocollen: een UDP CHAOS flood, een Authentication Header flood en een Encapsulating Security Payload flood.

Memcached

De organisatie waarschuwde in het jaarrapport 2017 voor de opkomst van zogenoemde memcached-aanvallen. Dit zijn DDoS-aanvallen waarin kleine pakketjes met data flink worden vergroot waardoor enorme verkeerspieken ontstaan en de server het uiteindelijk begeeft.

Vanaf eind februari heeft de NBIP regelmatig dit soort aanvallen waargenomen, ongeveer drie per maand. De grootste was 41 Gbps, de kleinste slechts 230 Mbps. De aanvallen duurden relatief kort: gemiddeld ongeveer 15 minuten.

Monitoring

De opkomst van nieuwe soorten aanvallen, toont volgens de NBIP aan dat de DDoS-aanvallen zich blijven evolueren. Dit maakt het voor internet service providers (de meerderheid van de NaWas-gebruikers) lastiger om hierop in te spelen. De NBIP spreekt daarom van een speelveld dat zich constant aanpast en daarom constant gemonitord dient te worden.

Deze constatering sluit aan bij de woorden van DDoS-hoogleraar Aiko Pras, die de constant evolutie van DDoS en de reactieve maatregelen al eens omschreef als een 'kat en muisspelletje'. Eerder dit jaar pleitte de hoogleraar ook al voor betere bescherming tegen de steeds geavanceerdere aanvallen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in