Plan tegen Nederlandse stroomstoringen goedgekeurd
Aanleiding voor de maatregelen is een stroomstoring in de omgeving van Eindhoven op 17 juni 2018. De ACM deed onderzoek naar die storing en heeft TenneT gevraagd om problemen structureel aan te pakken zodat de leveringszekerheid wordt vergroot. In reactie op dat verzoek komt de netbeheerder nu met een breed pakket aan maatregelen. De goedkeuring door de ACM verplicht TenneT ook tot het uitvoeren van die toegezegde maatregelen.
5 pijlers
Het pakket bestaat uit vijf pijlers: medewerkers, processen, lerend vermogen, onderhoud, en cultuur. De ACM zet dit op een rijtje. De maatregelen op het gebied van medewerkers omvatten het verder vergroten van kennis en kunde, plus het bevorderen van kennisdeling bij werknemers. De maatregelen betreffende processen bestaan uit het verder verbeteren van de processen ten aanzien van beveiliging van het netwerk, zoals het verder uniformiseren van testprocessen.
De maatregelen voor lerend vermogen komen neer op het opzetten en implementeren van processen waardoor het lerend vermogen van TenneT wordt vergroot. De maatregelen voor onderhoud betreffen het verrichten van doeltreffend onderhoud wat naast het onderhoudswerk zelf ook bestaat uit het toetsen van de uitvoering van onderhoudsbeleid. En de maatregelen op het vlak van cultuur zijn gericht op het verder bevorderen van een compliancecultuur voor naleving van de regels en procedures.
Storingen sneller oplossen
TenneT werkt volgens de toezichthouder ook aan het sneller oplossen van storingen. Dat doet de netbeheerder onder meer door investeringen in de netten te doen. Toezichthouder ACM houdt dit voornemen in de gaten. TenneT beheert de hoogspanningsnetten in Nederland en in grote delen van Duitsland. In de huidige thuiswerktijden vanwege de coronapandemie kunnen stroomstoringen grotere impact op de productiviteit hebben. Getroffen werknemers kunnen immers niet of slecht uitwijken naar ander locaties.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee