Protocol moet opblazen door USB-C-type voorkomen
USB-C-type is handig in gebruik. Het is de eerste USB-connector waarbij het niet uitmaakt hoe je hem in het aan te sluiten apparaat steekt. Steeds meer smartphones en laptops, en ook randapparatuur wordt voorzien van de nieuwe USB-C-type poort. Het enthousiasme over de kabeltje daalt echter snel als blijkt dat door het aansluiten van een smartphone of camera aan deze poort tot gevolg heeft dat de pc, laptop of oplader de geest geeft. Het aangesloten apparaat zet met zo'n kracht het oplaadproces in dat de batterij van de apparaat aan de andere kant te heet wordt door het ontladen.
Specificaties vaak genegeerd
In de specificaties van USB-C-type is vastgelegd hoe de kabels moeten voorkomen dat er schade optreedt in de aangesloten spullen. Maar niet alle producenten van de kabeltjes houden zich even netjes aan de implementatie van die USB-IF specificaties en niemand tikt ze daarbij op de vingers. De frustratie over kapotte apparatuur leidde al bij Amazon tot een verbod op de verkoop van kabels van veel leveranciers.
In de USB Type-C Authentication specification is een protocol vastgelegd dat controleert of de aangesloten apparatuur volledig voldoet aan de USB-IF specificaties. Die informatie gaat met een 128 bits versleuteling van de randapparatuur naar de host (pc, laptop of smartphone) en wordt gecheckt voordat er overdracht van energie of data plaatsvindt.
Apparatuur waarvan de firmware kan worden aangepast kunnen met een update daarvan de USB Type-C Authentication specification-routines krijgen. Bij kabels en randapparatuur lukt dat niet en die moeten dus nieuw aangeschaft worden om zeker te zijn.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee