Regering moet Brussel duidelijk maken dat meerderheid kritisch is over Europese digitale ID
De motie werd ingediend door ChristenUnie-Kamerlid Nico Drost, waarin ook werd opgetekend dat hij van mening is dat de regering steviger moet inzetten op de vrijwilligheid van groepen die niet mee kunnen of willen doen, regie van mensen over hun eigen data en transparantie.
Op 1 december negeerde staatssecretaris een aangenomen Kamermotie over de Europese digitale identiteit, waarin werd gesteld dat de regering niet moet instemmen met het Europese voorstel voor een Europese digitale identiteit en duidelijk moet maken dat het Nederlandse parlement het niet eens is met het plan. Volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitale Zaken zou tegenstemmen negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse positie in verdere onderhandelingen.
In een debat over de Europese digitale identiteit diende Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) twee nieuwe moties in. Leijten wilde dat de Tweede Kamer voortaan periodiek wordt geïnformeerd over de onderhandelingen over de Europese digitale identiteit. Ook riep ze op dat het kabinet niet instemt met plannen voordat de Tweede Kamer heeft ingestemd. Ook riep ze de regering op om experimenten met een Nederlandse e-wallet voor de Europese digitale identiteit tijdelijk stil te leggen. Beide moties behaalden geen meerderheid.
Extra instrument
Een andere motie van Groep van Haga en JA21 waarin werd opgeroepen om het handelen van Van Huffelen af te keuren kreeg geen meerderheid. Een motie van Pieter Omtzigt, waarin werd verzocht om een amenderende motie toe te voegen die kan dienen als extra instrument bij Europese voorstellen, kreeg geen meerderheid. Een andere motie van Omtzigt hierover werd aangehouden.
Ook een motie van JA21 en Groep Van Haga over het afkeuren van de handelwijze van staatssecretaris Van Huffelen, die de eerder aangenomen motie over het niet instemmen met de Europese identiteit naast zich neerlegde, kreeg geen meerderheid.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee