Overslaan en naar de inhoud gaan

Support Windows 7 zonder service pack vervalt

In het Windows-blog kondigt Microsoft aan dat Service Pack 1 (SP1) vanaf nu automatisch zal worden ‘gepusht’ naar alle consumenten-pc’s waarop deze verzameling aanvullingen en patches nog ontbreekt. Tot dusver was SP1 wel in het update-mechanisme opgenomen, maar moest de gebruiker handmatig toestemming geven voordat het installeren begon.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Vanaf vandaag gaat het installeren van SP1 geheel automatisch, zonder tussenkomst van de gebruiker, schrijft woordvoerder Brandon LeBlanc in het blog. Voorwaarde is wel dat automatische updates in Windows 7 zijn ingeschakeld. Dat is de standaardinstelling op pc’s voor thuisgebruik. SP1 zal de komende weken geleidelijk worden uitgerold, aldus LeBlanc.

Advies: zorg voor voldoende schijfruimte en netvoeding

Gebruikers doen er goed aan vooraf te controleren of er voldoende vrije ruimte op de harde schijf beschikbaar is. Ook is het raadzaam een laptop op de netvoeding aan te sluiten zodat het installeren niet halverwege strandt op een lege batterij. Onderbreking van de installatie leidt na een herstart automatisch tot een nieuwe poging.

Het service pack is al ruim 2 jaar (sinds februari 2011) beschikbaar. Wie SP1 per se wil tegenhouden, blijft nu niets anders over dan de automatische updates in het configuratiescherm van Windows 7 uit te schakelen.

Ondersteuning stopt op volgende Patch Tuesday

Op dinsdag 9 april, de dag dat Microsoft zijn maandelijkse serie beveiligingsupdates voor de maand april vrijgeeft, vervalt de ondersteuning voor Windows 7 zonder het service pack. Gebruikers ontvangen daarna geen updates meer, ook niet voor lekken in de beveiliging.

Microsoft blijft Windows 7 met SP1 ondersteunen met reguliere updates, zoals functionele verbeteringen en aanvullingen die geen verband houden met de beveiliging, tot 13 januari 2015. Gebruikers kunnen vervolgens nog tot 14 januari 2020 op security updates rekenen.

Geen gevolgen voor bedrijven met WSUS of SCCM

De stap van Microsoft heeft geen gevolgen voor bedrijven die zelf het installeren van updates en servicepacks beheren met gereedschappen zoals Windows Server Update Services (WSUS) of Systems Center Configuration Manager (SCCM). IT-beheerders houden dus de volledige controle over de distributie van het service pack.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in