BBB wil onderzoek naar verbod op Signal voor Rijksoverheid
BBB-Kamerlid Caroline van der Plas wil onder meer weten hoe het gebruik van Signal als communicatiemiddel wordt gezien in relatie tot de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ze wil weten welke Kamerleden gebruik maken van de dienst voor werkgerelateerde informatie en wie de functie toepast om berichten automatisch te laten verdwijnen.
Van der Plas maakt zich zorgen over Wob-verzoeken die door gebruik van Signal mogelijk omzeild kunnen worden en ze wil weten hoe de minister-president kan garanderen dat informatie van Wob-verzoeken niet weggemoffeld wordt. Ze stelde de vragen na onderzoek van BNR, dat onderzocht hoeveel Signal gebruikt wordt onder politici.
Whatsapp & Signal
Signal gebruikt de functie om verdwijnende berichten al langer, maar staat daar niet alleen in. Ook andere populaire chatdiensten zoals Whatsapp hebben sinds een tijdje de functie om berichten en foto’s automatisch te laten verdwijnen. Bij Telegram is dit ook mogelijk. Van der Plas richt zich met haar vragen echter alleen op Signal.
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei eerder tegenover AG Connect dat medewerkers binnen de Rijksoverheid geadviseerd worden om "WhatsApp en vergelijkbare berichtenapps alleen te gebruiken voor informele communicatie". "Dit is naar de medewerkers gecommuniceerd, onder meer via het Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) met als slogan ‘App met beleid; niet over beleid.’"
De Europese Commissie (EC) raadt al langer ambtenaren aan om Signal te gebruiken voor online communicatie. De aanbeveling is vooral voor communicatie met mensen buiten de eigen organisatie.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee